AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je na svom Tviter nalogu da neće prisustvovati inauguraciji izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Tramp je ovo objavio nakon sve češćih medijskih najava da je moguće glasanje o njegovoj smeni odnosno impičmentu.

Nakon što mu je istekla blokada na ovoj društvenoj mreži, Tramp je, između ostalog objavio i da "75 miliona američkih patriota koji su glasali za mene, AMERIKA NA PRVOM MESTU i UČINIMO AMERIKU OPET VELIKOM imaće SNAŽAN GLAS još dugo. Niko im neće pokazati nepoštovanje ili ih nepošteno tretirati na bilo koji način".

Tramp 4. predsednik koji preskače inauguraciju naslednika

Donald Tramp bi mogao da bude tek četvrti američki predsednik u istoriji SAD koji je preskočio inauguraciju svog naslednika, ako postupi onako kako je to ranije najavio i ne prisustvuje stupanju na dužnost Džoa Bajdena. Poslednji put se to dogodilo 1869. godine, kada je odlazeći predsednik Endru Džonson odbio da putuje na ceremoniju u istoj kočiji kao i izabrani predsednik Julises Grant, prenosi BBC.

Mediji su ranije izvestili da Tramp planira da 20. januara, kada je Bajdenova inauguracija, bude na svom golf terenu u Škotskoj, ali škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je da mu neće dozvoliti ulazak u zemlju zbog novih Covid 19 mera. „Trenutno ne dozvoljavamo ljudima da uđu u Škotsku bez suštinske potrebe, a to bi se odnosilo na njega baš kao što se odnosi i na bilo koga drugog, pošto golf nije ono što bih smatrala suštinskom potrebom“, poručila je škotska premijerka. Američki predsednik Donald Tramp ranije je izjavio da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

#Donald Tramp