AKTUELNO

Kako piše CNN, radi se o Džejku Angeliju, koji je poznatiji kao QAnonov šaman.

Fotografije i smici upada rulje u zgradu Kongresa sinoć su obišle celi svet. Iako je na slikama i snimcima iz Kongresa bilo mnogo upečatljivih prizora, jedan od pripadnika rulje koji je izazvao najveću pažnju je muškarac u 30-im godinama lica obojenog u boje američke zastave, koji je na glavu nosio krznenu kapu s rogovima.

Kako piše CNN, radi se o Džejku Angeliju, koji je poznatiji kao QAnonov šaman. QAnon je teorija zavere koju je iznedrio Trampov četverogodišnji mandat u Beloj kući.

Sledbenici te teorije zavere veruju da je grupa pedofila koji obožavaju Sotonu ušla u najviše redove američkih vlasti, a protiv njih se bori Donald Tramp.

Angeli je juče, nakon što je s ostatkom rulje nasilno upao u zgradu američkog Kapitola, tumarao po zgradi noseći američku zastavu pričvršćenu na koplje i megafon. U jednom je trenutku snimljen kako bez majice stoji na govornici Senata.

CNN je danas pokušao da stupi u kontakt s Angelijem, koji živi u saveznoj državi Arizoni. Iako nisu uspeli da dođu do njega, javio im se njegov rođak Adam, koji je potvrdio da je upravo Džejk Angeli tip s rogovima. Opisao ga je kao "patriotu".

Foto: Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta

Angelijeva Facebook stranica prepuna je objava u kojima širi QAnonove teorije zavere, pri čemu neke od objava imaju prilično nasilan sadržaj.

"Nema nade da ćemo preživeti napad neprijatelja sve dok ne obesimo izdajice koje se skrivaju među nama", stoji u jednoj od objava.

Jedna od fotografija na Angelijevoj Facebook stranici prikazuje ga u krznu i s rogovima, pri čemu u rukama ima pušku.

#Kongres

#Protest

#Vašington