AKTUELNO

Četiri osobe su stradale, a 52 su uhapšene, nakon što su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola kako bi sprečile Kongres da potvrdi pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, izjavio je šef policije u Vašingtonu.

Šef gradske policije na konferenciji za novinare Robert Džej Konti rekao je da je 47 od 52 sprovedenih hapšenja povezano sa kršenjem policijskog časa, koji je uveden od 18 časova. Kako je naveo, 26 osoba je uhapšeno na tlu Kapitol hila, gde se nalazi Kongres SAD, prenosi Rojters. 

Foto: Tanjug AP/Jose Luis Magana, Andrew Harnik, Manuel Balce Ceneta

Foto: Twitter.com

Ostali su uhapšeni po optužbama u vezi sa nošenjem vatrenog oružja bez licence ili koje je zabranjeno. 

Konti je rekao da su pronađene dve cevne bombe u sedištima republikanskih i demokratskih nacionalnih odbora, kao i hladnjak u vozilu na tlu Kapitola, u kojem su se nalazili molotovljevi kokteli. 

Konti nije želeo da identifikuje ženu koju je policajac pogodio i ubio, ali je rekao da su još tri osobe preminule zbog "hitnog zdravstvenog stanja".

U neredima je povređeno 14 policajaca, od kojih je dvoje hospitalizovano. Za sada nije poznato da li je bilo dodatnih hapšenja.  

Kongres SAD nastavio je sednicu na kojoj treba da bude potvrđen rezultat predsednickih izbora izbora 3. novembra, koja je prekinuta kada su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola - simbola američke demokratije.

#Kongres

#Vašington

#nemiri