AKTUELNO

Britanske, nemačke i francuske vlasti osudile su večeras upad pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa.

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je kao "sramne scene" u Vašingtonu posle upada Trampovih pristalica u Kongres i pozvao na mirnu i urednu primopredaju dužnosti novom predsedniku Džozefu Bajdenu.

"Sramotne scene u američkom Kongresu. SAD su branioci demokratije širom sveta, i sada je od vitalnog značaja da se prenos moći odvija mirno i uredno", naveo je Džonson na Tviteru.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je Trampove pristalice da "prestanu da gaze demokratiju".

"Tramp i njegove pristalice na kraju bi trebalo da prihvate odluku američkih glasača i prestanu da gaze demokratiju", naveo je Mas na Tviteru i dodao da se "zapaljive reči pretvaraju u nasilnu akciju".

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian osudio je demonstrancije i upad u Kongres ocenjujući da je to "ozbiljan napad na demokratiju".

"Nasilje nad američkim institucijama ozbiljan je napad na demokratiju. To osudjujemo. Volja i glas američkog naroda moraju da budu poštovani", naveo je Le Drian na Tviteru.

Sednica oba doma američkog Kongresa, Senata i Predstavničkog doma, na kojoj je trebalo da budu potvrdjeni glasovi Elektorskog koledža i pobeda demokrate Džoa Bajdena, prekinuta je pošto su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa.

Pre upada u zgradu Kongresa, izbili su sukobi demonstranata i policije, nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica na protestu ispred zgrade i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

#Vašington