AKTUELNO

Američki Kongres večeras je trebalo da potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena, dok se više hiljada demonstranata okupilo oko zdanja na Kapitol hilu u Vašingtonu. Posle probijanja ograde, upali su u zgradu i potukli se sa policijom.

Šta znamo do sada?

- Stotine pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa probile su metalne barikade i ušle u Kapitol u Vašingtonu. - Demonstranti ne priznaju izbornu pobedu Džoa Bajdena i ne žele da Senat potvrdi njegov predsednički mandat. - Pre ulaska u Kapitol, bilo je velikih sukoba sa policijom; vlasti su u Vašingtonu zbog nereda proglasile policijski čas. - Policija je članovima Kongresa rekla da stave maske protiv suzavca. - U Kongresu se vodila debata o primedbama na regularnost izbora u saveznoj državi Arizoni, a kada su demonstranti uleteli u zgradu, debata je prekinuta. - Predsednik SAD Donald Tramp naredio je raspoređivanje Nacionalne garde u Kapitolu.

00:15 - Kako javljaju američki mediji, mladić je pao sa skele na zgradi Kongresa, pokušavajući da se na nju popne. Prema prvim informacijama, on je teško povređen.

00:10 - Specijalci FBI ušli u zgradu Kapitola, situacija se smiruje

Specijalne snage FBI, kao i druge bezbednosne snage, obezbedile su zgradu Kongresa SAD. Kako je saopštio zvaničnik Kapitola, nekoliko sati nakon što su demonstranti upali u sedište vlade i ušli u kancelarije poslanika, zgrada je napokon obezbeđena, piše Rojters.

23.50 - Zgrada americkog Kapitola sada je bezbedna, izjavio je neimenovani narednik američkih oružanih snaga, prenosi CNN.

23:42 - Policija u rasterivanju demonstranata koristi i suzavac

23:34 - Zaposleni u Beloj kući uputili zahtev Trampu da okonča opsadu Kongresa

Zaposleni u Beloj kući zatražili su od predsednika Donalda Trampa da okonča opsadu Kongresa. Jedan zvaničnik Bele kuće rekao je CNN-u da su od Trampa tražili da napravi video snimak u kome traži da se okonča opsada Kongresa.

Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

23:11 - Policija potisnula demonstrante

Policija je potisnula demonstrante sa stepeništa kongresnog zdanja.

23:01 - Najavljena masovna hapšenja

Policijski čas u Vašingtonu počinje u šest popodne po lokalnom vremenu, odnosno za jedan sat, a policija je najavila da će privoditi sve koji ga ne budu poštovali.

Foto: Tanjug AP/Luis M. Alvarez

23:00 - Sednica Kongresa će biti nastavljena

Sednica Kongresa trebalo bi da bude nastavljena u toku noći (po našem vremenu), kada bude bezbedno.

22.52 - Specijalne snage ušle su u zgradu Kongresa

Specijalne snage ušle su u zgradu sa namerom da isteraju demonstrante. Na mrežama su se pojavili i snimci.

22:42 - Oglasio se Tramp

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp pozvao je demonstrante okupljene ispred zgrade Kongresa da se raziđu.

- Razumem vašu bol. Imali smo izbore na kojima smo pokradeni. Svi to znaju, pogotovo druga strana. Ali sada morate da idete kućama. Potreban nam je red i zakon, potreban nam je mir. Moramo imati zakon i red, moramo poštovati ljude koji brinu za zakon i red. Ne želimo da iko bude povređen - rekao je Tramp.

Ceo Trampov govor pročitajte u odvojenoj vesti.

23.23 - Najmanje 13 uhapšenih, a oduzeto je 5 komada oružja

22.20 - Lideri demokrata u Kongresu pozvali Trampa da smiri proteste

Lider demokrata u američkom Senatu Čak Šumer i predsedavajuća Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi uputili su zajednički apel aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu da naredi demonstrantima koji ga podržavaju da se odmah povuku iz zgrade Kongresa.

Foto: Twitter.com

"Pozivamo predsednika Trampa da zahteva od svih demonstranata da momenatlno napuste zgradu Kongresa i Kapitol hil", poručeno je.

22.12 Oglasio se Bajden

"Ovo je napad na temelj slobode u Kapitolu, napad na predstavnike naroda i državne službenike koji rade u srcu SAD. Ovo je napad na vladavinu prava i najsvetije u Americi, a to je dužnost prema narodu", poručio je.

22.06 - Pronađena i eksplozivna naprava u prostorijama Republikanske partije, a bezbedno je detonirana. Prostorije demokrata su evakuisane zbog sunjvog paketa.

22:05 - Aktivirana Nacionalna garda

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je raspoređivanje Nacionalne garde u Kapitolu. Svi pripadnici Nacionalne grade u gradu Vašingtonu su angažovani.

21:30 - Obezbeđenje pištoljima sprečavalo upad u salu Senata

Stotine pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa probile su metalne barikade oko Kapitola u Vašingtonu prolazeći pored obezbeđenja i rušeći ograde. Kako javlja CNN, demonstranti su u međuvremenu probili snage i ušli u zgradu.

Potpredsednik Majk Pens je, kako prenose mediji, evakuisan iz zgrade i to tajnim prolazima.

21:25 - Ranjena žena u pucnjavi

Kako javljaju mediji, policija u Vašingtonu upucala je ženu ispred zgrade američkog Kongresa, prenose američki mediji. Upucana žena je, kako prenose mediji, kasnije podlegla povredama.

Prema prvim informacijama ona je upucana u vrat, a na snimku sa lica mesta se vidi kako je na nosilima iznose dok su oko nje do zuba naoružani policajci.

20.03 - Sukobi sa policijom

Policija je navela da je uhapšeno oko 10 ljudi, a evakuisane su dve zgrade, uključujući Kongresnu biblioteku. Brojnim kongresmenima i drugom osoblju u okviru kampusa Kapitola je rečeno da napuste svoje prostorije.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak sukoba pristalica Donalda Trampa i policije.

„Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće“, prokomentarisao je američki novinar Filip Luis.

„Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde i pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola. Ovo je najluđa stvar koju sam video u životu. Hiljade demonstranata, policija ih ne može zaustaviti ”, napisao je reporter Elijah Šefer komentarišući trenutnu situaciju u Vašingtonu.

Zašto je došlo do sukoba?

Podsećanja radi, u toku je sednica Kongresa na kojoj se potvrđuju glasovi elektorskog koledža za predsednika i potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država.

U Vašingtonu su protesti pristalica Donalda Trampa, koji su se okupili jer smatraju da su predsednički izbori na kojima je pobedu odneo Džo Bajden, bili namešteni.

Obraćajući se okupljenima ranije danas, Tramp je kazao da "oni neće odustati i da ne priznaju poraz", i dodao da je sramotno šta se desilo na izborima.

#Vašington