AKTUELNO

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejezus izjavio je danas da je razočaran što kineski zvaničnici nisu finalizovali dozvole za dolazak tima stručnjaka u Kinu koji će ispitati poreklo kovid-19.

Tedros Adhanom Gebreježus, u retkoj kritici Pekinga, rekao je da su članovi međunarodnog naučnog tima tokom poslednja 24 sata počeli da odlaze iz svojih matičnih zemalja u Kinu u okviru dogovora između SZO i kineske vlade, prenosi AP. 

"Danas smo saznali da kineski zvaničnici još nisu dovršili potrebne dozvole za dolazak tima u Kinu", rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi. 

"Veoma sam razočaran ovom vešću, s obzirom na to da su dva člana već započela putovanja, a drugi nisu mogli da otputuju u poslednjem trenutku, ali su bili u kontaktu sa visokim kineskim zvaničnicima", rekao je šef SZO. 

Tedros je kazao da je "jasno stavio do znanja'' da je misija prioritet za zdravstvenu agenciju Ujedinjenih nacija i da je bio ''uveren da Kina ubrzava interne procedure za što brze raspoređivanje''. 

"Želimo da misija krene što je pre moguće2, rekao je on. 

Očekuje se da će stručnjaci, okupljeni iz celog sveta, posetiti grad Vuhan za koji se sumnja da je mesto gde se korona virus prvi put pojavio pre više od godinu dana.

#Tedros Adanom Gebrejesus

#szo