AKTUELNO

Bivši agent FBI-ja upozorava kako se sin Osame bin Ladena zakleo da će se osvetiti zapadu zbog ubistva svog oca i da upravo on postaje novi vođa Al-Kaide.

Ali Soufan, koji je bio glavni istražitelj Al-Kaide za FBI nakon napada 11. seprembra, pregledao je dokumente koje su u Bin Ladenovom skrovištu pronašli marinci koji su ga ubili, i u njima pronašao poruke i pisma Bin Ladenovog sina.

- Verujem da sam...skovan od čelika - izjavio je Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladena koji bi sada trebalo da ima oko 28 godina. "Put džihada u ime Boga je ono za što živimo", poručio je.

Bivši agent Soufan je u intervjuu za Si-Bi-Es ispričao o pismu koje je Hamza napisao svom ocu.

- Sećam se svakog pogleda, svakog osmeha koji si mi podario, svake reči koju si mi rekao - stajalo je u pismu prema tvrdnjama agenta Soufana.

Foto: Tanjug AP

Hamza je u vreme kada je pisao to pismo imao 22 godine, dok je njegov potencijal za vođu Al-Kaide otkriven dok je još bio dete. Tada se, kako se navodi, pojavljivao u propagandnim video snimcima u kojim je držao pištolj.

- On je bio ono dete koje pokazuje osobine vođe. Bio je uzor za Al-Kaidu i za sve članove koji su indoktrinirani pomoću tih videa. On im puno znači - poručio je Soufan.

- U svojim najnovijim porukama zvuči kao da njegov otac drži govor. Koristi njegove reči, njegovu terminologiju, istu koju je koristio Osama bin Laden - rekao je Soufan.

Hamza je u poslednje dve godine snimio četiri poruke u kojima poziva na napad na zapad. U tim porukama, kako se navodi, on govori Amerikancima kako Al-Kaida dolazi i kako će to osetiti.

- Osvetićemo se za ono što ste napravili mom ocu...Iraku...Avganistanu - stoji u njegovoj poruci.

Hamza bin-Laden je u januaru stavljen na listu globalnih terorista, a njegovo ime je dodato i na protivterorističku crnu listu SAD-a.

Šest godina nakon ubistva Osame bin-Ladena, Al-Kaida je jača nego ikad, tako barem tvrdi bivši agent FBI-ja, Soufan.

Foto: Printscreen Youtube

- Ne verujem ni da je sam bin Laden u svojim najluđim snovima mogao da pomisli da će imati sledbenike koji će zapovedati vojskama, zemljama... - zakljucio je on.

#FBI

#Hamza Bin Laden

#Terorizam

'