AKTUELNO

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da drugi napad može biti nezaustavljiv.

Sajber napadi širom sveta pogodili su preko 200.000 korisnika u više od 150 zemalja, saopštio je danas izvršni direktor Evropola Rob Vejnvrajt.

- Nikada nismo videli ništa slično. Poslednje brojke pokazuju da je preko 200.000 korisnika pogođeno u najmanje 150 zemalja. Mnoge od tih žrtava su poslovnice, uključujući i velike korporacije - rekao je Vejnvrajt za britansku televiziju Aj-Ti-Vi (ITV), prenosi BBC.

Foto: Pixabay.com

On je izrazio zabrinutost zbog mogućeg porasta broja napada u ponedeljak ujutro. Kako je objasnio, virus preuzima kontrolu nad fajlovima korisnika, zahtevajući isplate. Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da je drugi napad je neminovan i može biti nezaustavljiv.

Širi se munjevitom brzinom

Virus se zove "ransomware" i šifrira sve podatke koje korisnik ima u računaru i traži između 300 i 600 dolara za vraćanje podataka.

Za sada je, kako prenose mediji, 57.000 računara zaraženo, a viru se širi munjevitom brzinom.  Najveće mete napada su Rusija, Ukrajina, Tajvan i Kina.

Sajber napadi u Kini

Kineski mediji javljaju da su globalni sajber napadi pogodili i mnogo univerzitetskih mreža u Kini. Lokalni mediji prenose da su studenti širom zemlje prijavili da su pogođeni virusom, zbog kojeg im je ograničen prisup materijalima za učenje i prezentacijama.

U svakom pojedinačnom slučaju, iskače prozor na kome piše zahtev za isplatu od 2.000 kineskih juana (oko 300 dolara), kako bi im fajlovi bili oslobođeni.

Veruje se da su sajber napadi koji su počeli u petak najveći onlajn napad ikada zabeležen.

Pogodili su i britanski zdravstveni sistem, koji je pogodio više od 20 odsto grupa za zdravstvenu negu, zbog čega su medicinski zahvati za hiljade ljudi pomereni ili otkazani. Mladi britanski istraživač za sajber bezbeznost slučajno je našao način da obustavi napad, što je ograničilo štetu.

Moguća pojava imitatora

Darijen Has, 28-godišnji inženjer koji je pomogao anonimnom 22-godišnjem Britancu, poznatom samo kao MalverTek, kaže da je zabrinut šta će biti narednih nekoliko dana. Has smtrada da onima koji stoje iza napada neće biti teško da ponovo pokrenu program bez takozvanog "prekidača za isključenje" (kill switch), ili sa boljom verzijom. Kako upozorava, postoji mogućnosti i da imitatori koriste metod koji su ti napadači primenili. Prema njegovim rečima,virus je ranjivost novijih verzija Majkrosoft Vindousa.

#Napad

#Virus

#žrtve

'