AKTUELNO

Građani nemaju razloga za brigu, poručio je Bajden.

Džozef Bajden, izabrani američki predsednik, primio je vakcinu protiv koronavirusa kompanije "Fajzer" u bolnici u američkoj državi Delaver.

- Apelujem na građane da se vakcinišu kada to bude dostupno. Nemaju zbog čega da brinu - rekao je Bajden nakon vakcinacije, prenosi "Glas amerike".

Foto: Tanjug AP/Carolyn Kaster

Izabrani američki predsednik rekao je i da admnistracija aktuelnog predsednika Donalda Trampa zaslužuje priznanje zbog vakcine protiv korona virusa.

U SAD-u su je do sada odobrena upotreba vakcine protiv Kovida 19 – čiji su proizvođači farmaceutske kompanije "Fajzer-Bajontek" i "Moderna".

Sjedinjene Države najpogođenija su svetska država pandemijom Kovida. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins broj obolelih od Kovida 19 bliži se brojci od 18.000.000. Od posledica te bolesti preminulo je 318.602 građana.

Američki Kongres trebalo bi u ponedeljak da glasa o novčanom paketu pomoći pogođenih pandemijom korona virusa u vrednosti od 900 milijardi dolara namenjenog pojedinicima i privrednicima.

Uključuje jednokratnu isplatu sume od 600 dolara građanima, kao i nedeljnu isplatu nezaposenima u iznosu od 300 dolara nedeljno.

Kongres nastoji da novčani paket pomoći bude uključen u zakonsko rešenje o finansiranju programa američke Vlade u iznosu od 1,4 hiljade milijardi koji će važiti do septembra 2021.

#Džozef Bajden

#Vakcina

#koronavirus