AKTUELNO

Panel stručnjaka odobrio je sinoć vakcinu protiv korona virusa američke biotehnološke firme Moderna, čime se otvara put da je Uprava za hranu i lekove (FDA) konačno odobri za hitnu upotrebu.

Savetnici FDA su se sa 20 glasova za i nijednim protiv složili da dobrobiti vakcine prevazilaze rizike za osobe stare 18 godina i starije, i preporučili nacionalnoj agenciji da je odobri.Vakcina Moderne obezbedjuje zaštitu od 94 odsto protiv kovida-19 slično prvoj vakcini odobrenoj za upotrebu u SAD-u koju su razvili američki Fajzer i nemački BioNtek.

Očekuje se da će FDA brzo dati zeleno svetlo za vakcinu Moderne. Moderna bi onda već ovog vikenda mogla da počne isporuku hiljada doza koje su već namenjene za zdravstvene radnike i korisnike domova za stare, u okviru najveće kampanje vakcinisanja u američkoj istoriji.FDA je odobrio upotrebu vakcine Fajzera i BioNTeka 11. decembra posle sličnog glasanja panela stručnjaka.

SAD koje sada prolaze kroz novi skok zaraze, mogle bi tako da imaju na raspolaganju dve vakcine već početkom iduće nedelje i ubrzaju masovnu kampanju vakcinacije početu u ponedeljak. SAD će prve početi primenu vakcine Moderne, čiji će zahtev za dozvolu Evropska agencija za lekove ispitivati 6. januara.Sedmodnevni dnevni prosek umrlih od korona virusa u SAD povećan je protekle dve nedelje sa 1.606, 2. decembra, na 2.570 u sredu, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. U SAD je od korona virusa do sada umrlo 309.344 ljudi.

#Vakcina