AKTUELNO

Hiljade pristalica predsednika Donalda Trampa okupilo se u Vašingtonu kako bi izrazili podršku njegovim pokušajima da promeni ishod predsedničkih izbora koje je izgubio od demokratskog kandidata Džo Bajdena.

Tokom demonstracija su sporadično izbijali sukobi između Trampovih priostalica i oponenata, a u izveštaju AP se navodi da su četiri osobe zbrinute u bolnici sa ubodnim ranama, dok je, prema podacima iz vašingtonske gradske policije, 23 privedeno.

Tramp je na svom Tviter nalogu izrazio iznenađenje povodom okupljanja svojih pristalica u Vašingtonu i najavio da će se videti sa njima.

Foto: Tanjug AP/Luis M. Alvarez

Glas Amerike je ranije izvestio da je Tramp napustio Belu kuću oko podneva po lokalnom vremenu na putu za američku Vojnu akademiju, a dok je helikopter nadletao masu okupljenu na nacionalnom molu, čulo se skandiranje predsedniku.

Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost koga je Tramp nedavno pomilovao, u tom trenutku govorio je pred pristalicama aktuelnog predsednika.

Foto: Tanjug AP/Luis M. Alvarez

- Ovo je baš kul. Zamislite da možete da uskočite u helikopter i vozite se iznad Vašingtona -rekao je Flin, čijim je pomilovanjem poništena sudska presuda zbog davanja netačnih informacija Federalnom istražnom birou (FBI) tokom istrage o umešanosti Rusije u prethodnu predsedničku kampanu 2016. godine.

Protestni skupovi se održavaju u više američkih gradova uoči predstojećeg sastanka članova Elektorskog koledža na kojem će Džo Bajden i formalno biti izabran za 46. predsednika SAD.

#Donald Tramp

#Džozef Bajden

#Protest