AKTUELNO

Pentagon će početnu vakcinaciju protiv korona virusa sprovesti na 16 mesta u SAD i inostranstvu, a prioritet će imati zdravstveni radnici, zaposleni u hitnim službama i korisnici domova za penzionisana vojna lica, prenosi AP.

Nakon njih, kada budu dostupne naredne zalihe vakcina, imunizacija će biti sprovedena među vojnim osobljem koje obavlja poslove od ključnog nacionalnog značaja, kao što su ekipe zadužene za nuklearno oružje i sajber bezbednost, ali i u određenim vojnim jedinicama koje se pripremaju za raspoređivanje. 

Vakcinacija će biti na dobrovoljnoj osnovi jer je Fajzerova vakcina prvobitno namenjena za hitnu upotrebu, ali bi kasnije mogla da postane obavezna ukoliko Uprava za hranu i lekove izda puno odobrenje za korišćenje, navode zvaničnici. 

Nekoliko najviših zvaničnika ministarstva odbrane naći će se među prvima koji će primiti vakcinu, kao što su vršilac dužnosti ministra Kristofer Miler i general Mark Majli komandant Generalštaba američke vojske.

Neki od njih će vakcine primiti u javnosti kako bi pokazali uverenost Pentagona u bezbednost vakcine.   

Pentagon će najpre dobiti nešto manje od 44.000 doza vakcina, a vreme početka vakcinacije zavisi od toga kada će Uprava za hranu i lekove izdati odobrenje za distribuciju i upotrebu Fajzerove vakcine. 

#Pentagon

#vakcinacija