AKTUELNO

Švedska vlada je danas predložila novi zakon kojim joj se omogućavaju veća ovlašćenja kako bi se borila protiv pandemije korona virusa.

Novim zakonom vlada bi imala odrešene ruke da naredi i implementira restriktivne mere, kao što su zatvaranje tržnih cenatara i teretana.

Zakon će prvo biti dat na uvid relevantnim interesnim stranama, pre nego što dođe na glašanje u parlament, a primena zakona bi mogla da krene od 15. marta i da bude na snazi oko godinu dana, navodi se u saopštenju vladajuće koalcije, prenosi Rojters.

Drugi talas pandemije je pogodio skandinavsku zemlju do te mere da su zabeleženi negativni dnevni rekordi, dok je broj hospitalizovanih ljudi i preminulih skočio u prethodna dva meseca.

Foto: Pixabay.com

U predlogu zakona se navodi da bi vlada imala veću mogućnost za nadzor i određivanje mera za borbu protiv pandemije, kao što je ograničenje ljudi, određivanje radnog vremena prodavnica, ali i totalno zatvaranje kao poslednju opciju.

- Ipak, zatvaranje je vrlo nametljiva mera. Takva odluka bi morala da bude predmet razgovora u parlamentu - rekla je ministarka za socijalna pitanja Lena Halengren.

Švedski zakon dozvoljava vladi malo prostora da sprovede drakonske mere, kao što je potpuno zatvaranje ekonomije.

#mere

#pojačavanje

#Švedska