AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će napustiti Belu kuću ukoliko Elektorski koledž bude izglasao Džozefa Bajdena, izabranog predsednika i kandidata Demokratske stranke, za novog predsednika Sjedinjenih Država.

Tramp je u razgovoru sa novinarima tokom Dana zahvalnosti rekao da će izaći iz Bele kuće ako Bajdenovu pobedu bude potvrdio Elektorski koledž.

"Sigurno hoću i vi to znate. Ali mislim da će se mnogo toga dogoditi do 20. januara. Mnogo toga - jer je utvrđena masovna prevara. Mi smo kao zemlja trećeg sveta", rekao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Aktuelni predsednik rekao je i da mu je teško da saglasi sa predviđenim izbornim ishodom pod, kako je rekao, trenutnim okolnostima, ali nije želeo da odgovori da li će prisustvovati inauguaciji izabranog predsednika Džozefa Bajdena koja bi trebalo da se održi 20. januara.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova - naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat.

Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega - izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Tramp i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze - što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Američke države trebalo bi do 8. decembra da potvrde rezultate glasanja, a 14. decembra trebalo bi da bude održano elektorsko glasanje.

#Donald Tramp

#Izbori