AKTUELNO

Pred sudom u SAD našla se tužba u kojoj se navodi da su se menadžeri pogona Vaterlo za preradu svinjskog mesa Tajson Fuds kladili koliko će se radnika zaraziti.

Oni su se, kako navodi BBC, kladili u novac i to tokom ranih faza pandemije kovid-19, dok je epidemija besnela proletos. U tužbi, koju je ove nedelje podneo sin zaposlenog koji je preminuo sa kovidom-19, tvrdi se da je kompanija pokazala "bezobzirno nepoštovanje bezbednosti radnika".

Kompanije Tajson Fuds zatražila je istragu. U svojoj izjavi poručila je da je "izuzetno uznemirena" zbog optužbi i da je suspendovala, bez plata, pojedince koji su navodno umešani.

"Ako se ove tvrdnje potvrde, preduzećemo sve mere potrebne da se iskoreni i ukloni ovo uznemirujuće ponašanje iz naše kompanije", dodaje se u izjavi.

Tajson Fuds zapošljava oko 100.000 radnika širom zemlje. Najmanje pet zaposlenih u objektu Vaterlo preminulo je, navodi AP. Prema sudskim spisima, okružni šerif je kompaniji savetovao da zatvori postrojenje jer se zaraza proletos proširila, ali do toga nije došlo.

"Otprilike u to vreme, okrivljeni Tom Hart, direktor pogona u objektu Vaterlo, organizovao je klađenje za nadzornike i menadžere kako bi se kladilo u to koliko će zaposlenih biti pozitivno na kovid-19“, navodi se u tužbi.

Hart je jedan od nekoliko optuženih, uključujući predsednika Tajson Fudsa - Džona Tajsona, izvršnog direktora Noela Vajta i lokalne menadžere Kodija Brastkerna i Džona Kejsija. Potonji je navodno "nadzornicima izričito naložio da ignorišu simptome kovida-19".

"Jednom prilikom je gospodin Kejsi presreo bolesnog nadzornika rekavši mu: 'Svi imamo simptome. Imate posao koji morate obaviti'", dodaje se u tužbi.

U to vreme, predsednik kompanije objavio je oglase na celim stranicama u Vašington postu i Njujork tajmsu kako bi upozorio da se "nacionalna zaliha hrane lomi". Kasnije tog meseca, predsednik SAD, Donald Tramp, naredio je pogonima za preradu mesa, uključujući Tajsonov Vaterlo, da ostanu otvoreni kako bi zaštitili nacionalnu zalihu hrane usred pandemije.

U svojoj skorašnjoj izjavi, Tajson je rekao da je njegov glavni prioritet zdravlje zaposlenih, te poručio da je uložio "stotine miliona dolara" u svoje američke objekte od početka izbijanja, stavljajući zaštitne mere poput temperaturnih skenera i pregrada.

#Tužba

#koronavirus