AKTUELNO

Kina je dodatno relaksirala dužničke obaveze zemalja u razvoju za 2,1 milijardu dolara u skladu sa smernicama G20, što je najviše među članicama Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u pogledu odloženog iznosa koji dospeva na naplatu, rekao je danas kineski ministar finansija Lju Kun.

Ovaj potez Kine stiže u trenutku kada se afričke zemlje pogođene pandemijom Kovid-19 suočavaju sa novom dužničkom krizom, zbog čega će im biti potrebna dugoročnija pomoć od one koju im nudi poslednja Inicijativa G20 o zamrzavanju duga (DS SI), kako bi nastavile sa preko potrebnim investicijama u narednom periodu.

Kineska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju i Kineska izvozno-uvozna Eksim banka, zvanični bilateralni poverioci, zamrzile su otplatu duga za 23 zemlje u ukupnom iznosu od 1,35 milijardi dolara, naveo je LJu u saopštenju objavljenom na veb stranici Ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Kineska razvojna banka, kao komercijalni poverilac, potpisala je sporazume sa zemljama u razvoju o odlaganju servisiranja duga u iznosu od 748 miliona dolara do kraja septembra iduće godine, dodao je on.

To je, ipak, samo mrvica u odnosu na ukupan iznos koji zemlje u razvoju duguju Kini.

Dug najsiromašnijih zemalja po zvaničnim bilateralnim ugovorima sa državama G20 dostigao je 178 milijardi dolara 2019. godine, pri čemu 63 posto od ukupnog iznosa duguju Kini, pokazuje istraživanje Svetske banke.

Jedna trećina, od ukupno 30,5 milijardi dolara javnog duga zemalja subsaharske Afrike čije servisiranje dospeva 2021. godine, shodno DS SI inicijativi, odnosi se na dug prema državnim kineskim poveriocima, a još 10 posto na obaveze prema Kineskoj razvojnoj banci, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije.

Sjedinjene Države, Kina i druge zemlje G20 ponudile su najsiromašnijim zemljama sveta, od kojih su mnoge u Africi, odlaganje otplate dugova bar do sredine 2021. godine a u aprilu 2021. će razmotriti da li je potrebno produženje tog roka za još šest meseci.

Lju je poručio da je Kina spremna da pojača finansijsku pomoć zemljama u razvoju i da najteže pogođenima pandemijom pruži veću podršku, kao i da će siromašne ekonomije imati prioritet u njenim isporukama vakcine protiv Kovida.

Kina će takođe razmotriti davanje donacije za multilateralno ublažavanje ako Svetska banka odluči da uspostavi taj mehanizam, rekao je Lju.

#Kina

#dug