AKTUELNO

Prvi uzorci ruske vakcine Sputnjik V namenjeni za upotrebu u kliničkim ispitivanjima stigli su u Mađarsku, saopštio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Uzorak ruske vakcine stigao je u Budimpeštu. Sada je red na mađarske eksperte - oni mogu da počnu sa ispitivanjima kako bi doneli najbolju odluku", napisao je Sijarto na Fejsbuku, a preneo TASS.

Mađarski ministar spoljnih poslova je 13. novembra najavio da se Rusija sprema da Mađarskoj isporuči seriju vakcine Sputnjik V radi sprovođenja kliničkih ispitivanja.

On je naveo da će ovaj potez medicinskim ekspertima u Mađarskoj omogućiti da saznaju da li mogu da otpočnu sa upotrebom ove vakcine u zemlji.

Jedna mađarska farmaceutska kompanija dobila je od Rusije tehničku dokumentaciju za pokretanje lokalne proizvodnje vakcine Sputnjik V. To znači da bi Mađarska mogla da postane prva članica Evropske unije koja bi ogranizovala proizvodnju ruske vakcine.

Portparol Evropske komisije za javno zdravlje je 6. novembra saopštio da bi u hitnim slučajevima članice EU mogle da u izuzetno ograničenom broju nabave vakcine koje nisu dobile dozvolu u Evropi.

Međutim, glavni portparol Evropske komisije je nedelju dana ranije saopštio da će Mađarskoj biti dozvoljeno da kupi rusku vakcinu samo ukoliko ona dobije dozvolu od nadležnih organa u EU.

Pozivajući se na navode Evropske komisije, Rojters je 19. novembra preneo da je Brisel zabrinut zbog plana Mađarske da uveze i verovatno koristi rusku vakcinu.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja na svetu koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa pod nazivom Sputnjik V. Vakcina je razvio Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

#Mađarska

#Rusija