AKTUELNO

Na video-snimcima koji se šire društvenim mrežama vidi se da su bolnice u Rusiji prepune i da im je zdravstveni sustav preopterećen.

"Ovako izgledaju naše noći: zastrašujuće", priča muški glas na jednoj snimci i dodaje kako je još dvoje umrlo na njegovom odeljenju. Ovaj videozapis je CNN-u dao ruski lekarski sindikat koji je povezan s opozicijom. Navodi kako je ove scene sredinom oktobra snimio član bolničkog osoblja u gradu Uljanovsku.

Na drugim snimcima do kojih je došao CNN takođe se vide zastrašujući uslovi u prenatrpanim objektima. Neke mrtvačnice su toliko pune da su tela umrlih naslagana jedno na drugo na podu.

Ovakvi prizori ukazuju na to da je stvarni broj smrtnih slučajeva u toj zemlji navodno daleko veći od onog što sugerišu zvanični podaci.

"Mislim da je stvarna brojka umrlih oko 130.000"

Ruske vlasti su rekle da je do juče od kovida-19 u toj zemlji umrlo više od 33.000 ljudi, no kritičari osporavaju te brojke.

"Mislim da je stvarna brojka oko 130.000", rekao je Aleksej Rakša, bivši statističar ruske vlade, koji svoje procene temelji na službenim podacima o višku smrtnih slučajeva, odnosno broju umrlih koji je iznad onoga što se normalno očekuje za neki period.

Rakša procenjuje da je u Rusiji od aprila do novembra bilo oko 160.000, 170.000 viška smrtnih slučajeva. Prema rezultatima statističkih analiza koje su objavile druge zemlje, pripisao je 80 odsto ovih smrti kovidu-19.

Naime, ruska statistička agencija Rostat navodi kako je između aprila i septembra 2020. Rusija imala otprilike 117.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na prošlu godinu. Prema službenim podacima, u tom je razdoblju od koronavirusa umrla 21.000 ljudi.

Rostat još nije objavio službene podatke za oktobar i novembar, ali sudeći prema službenim izveštajima, koja je objavio nacionalni Centar za koronavirus, pandemija se u tom razdoblju pojačala.

Način na koji Rusija broji umrle od koronavirusa Rakša je kazao kako je napustio Rostat u julu nakon što je javno progovorio o načinu na koji agencija broji smrtne slučajeve od kovida-19. On smatra da se njegovi izračuni i službeni podaci razlikuju zbog načina na koji Rusija klasifikuje žrtve koronavirusa.

Rostat koristi sistem klasifikacije od četiri nivoa: 1. pacijent je bio pozitivan na kovid-19 pre smrti; 2. pretpostavlja se da je kovid-19 glavni uzrok smrti, ali bi to trebalo potvrditi obdukcijom ili daljim istraživanjem; 3. kovid-19 je izazvao smrt kod osoba s drugim podležućim bolestima; 4. potvrđena je zaraza kovidom-19, ali on nije glavni uzrok smrti.

"Samo prvi nivo, kada je pacijent pozitivan na testiranju prije smrti, beleži se kao smrt od kovida-19", rekao je Rakša za CNN i dodao kako su svi ostali nivoi izostavljeni iz službenih podataka.

CNN je poslao upit o ovim navodima ruskom ministarstvu zdravstva, nadzornom telu Rospotrebnadzor i Rostatu, ali do sada nije dobio odgovor.

Navedena metoda klasifikacije ne odgovara smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja kaže da se u umrle od kovida-19 trebaju ubrajati svi smrtni slučajevi povezani s koronavirusom, osim ako postoji "jasan alternativni uzrok smrti koji se ne može povezati kovidom-19".

"Jedva smo našli neko mesto. Izgleda kao u horor filmu"

Prošlog je meseca ruska vlada priznala kako dolazi do sve većeg opterećenja zdravstvenih ustanova, a zamenica premijera Tatjana Golikova izjavila je da je u pet najugroženijih regija popunjeno više od 95 odsto bolničkih kreveta .

Vozač hitne pomoći u Saratovskoj oblasti, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za CNN kako u njegovoj bolnici odbijaju da prime pacijente s težim simptomima.

"Lekari čak odbijaju da prime starije pacijente koji otežano dišu. Kažu im da ih nije potrebno hospitalizovati, ali pravi je razlog to što na odeljenju nema dovoljno mesta", rekao je.

Na jednom od videozapisa o stanju u Rusiji do kojeg je došao CNN čuje se muški glas u mrtvačnici kako govori:

"Jedva smo našli neko mesto. Izgleda kao u horor-filmu."

#Rusija