AKTUELNO

Četiri rakete pale su u utorak u blizini iračke Nacionalne službe za bezbednost u Zelenoj zoni u Bagdadu, nedaleko od američke ambasade, saopštila su dva zvaničnika Iraka i potvrdila da je u napadu život izgubilo jedno dete, dok je najmanje pet osoba ranjeno.

Neke od raketa presreo je sistem vazdušne odbrane C-RAM koji su prošle godine postavile SAD, prenosi AP. Vojska Iraka je saopštila da su tri rakete pale izvan Zelene zone.

Jedna je pala u blizini bolnice, druga na ulazu u park, dok je treća eksplodirala u vazduhu. U saopštenju vojske se navodi da je u napadu život izgubilo jedno dete i da je najmanje pet civila ranjeno. 

Zvaničnici navode da su dva pripadnika iračkih bezbednosnih snaga takođe ranjena izvan Zelene zone. Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, a iz iračke vojske navode da incident neće proći bez krivičnog gonjenja počinilaca. Američke trupe bile su prisutne u Iraku od 2003. do 2011. godine, da bi se ponovo vratile 2014. godine, nakon što je Islamska država zauzela velike delove zemlje. 

Česti napadi koji za mete imaju američku ambasadu i vozila koja prevoze opremu za trupe SAD doveli su do toga da je Vašington pre izbora pretio da će ukinuti diplomatsku misiju u Bagdadu. 

Današnji napad usledio je nakon što je Pentagon najavio da će smanjiti broj trupa u Iraku sa 3.000 na 2.500.

#Bagdad

#Rakete