AKTUELNO

Ovo je prvi rast japanskog bruto domaćeg proizvoda u poslednja četiri meseca i znak da zemlja izlazećeg sunca postepeno izlazi iz recesije izazvane pandemijom korona virusa, prenosi "Rojters".

Na kvartalnom nivou, BDP Japana je porastao za pet odsto, jače od tržišnih predviđanja koja su iznosila 4,4 procenta.

Privatna potrošnja, koja u BDP učestvuje sa više od 50 odsto, povećana je za 4,7 procenata u tromesečju jul-septembar u odnosu na prethodni kvartal, oporavljajući se nakon pada u periodu april-jun koji su uzrokovale mere zatvaranja usmerene na sprečavanje širenja virusa.

Eksterna potražnja – izvoz umanjen za uvoz – doprinela je rastu BDP-a sa 2,9 procentnih poena, što se duguje oživljavanju inostrane potražnje za japanskim proizvodima koja je pogurala rast izvoza za sedam odsto.

Međutim, kapitalni izdaci su pali za 3,4 odsto, potonuvši drugi kvartal zaredom, što ukazuje na to da je neizvesnost vezana za pandemiju izvršila pritisak na poslovni sentiment. Japan je do sada doneo dva paketa ekonomskih podsticaja u vrednosti od 2,2 biliona dolara s ciljem ublažavanja posledica zdravstvene krize, a koja su obuhvatila i isplate novčane pomoći domaćinstvima, kao i kredite za mala poduzeća.

Premijer Jošihide Suga naložio je vladi da pripremi još jedan paket podrške privredi jer posledice od pandemije i dalje traju.

Uprkos znacima poboljšanja poslednjih meseci, analitičari predviđaju da će treća najveća ekonomija sveta zabeležiti pad od 5,6 odsto u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava u martu 2021, i da će biti potrebne godine da se vrati na nivo pre kovida-19.

#Epidemija

#Japan

#privreda