AKTUELNO

Nemačka policija danas je uhapsila tri osumnjičena za prošlogodišnju spektakularnu krađu dijamantskog nakita u Drezdenu iz državnog muzeja.

Policija sprovodi racije na 18 lokacija u Berlinu, uključujući 10 stanova i garaža. Pretražen je i niz vozila. U policijskoj akciji, koja bi trebalo da traje čitav dan, učestvuje više od 1.600 policajaca iz čitave Nemačke.

"Današnje akcije bile su fokusirane na potragu za ukradenim umetninama i mogućim dokazima kao što su baze podataka, odeća i alat", navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug AP/Annette Riedl/dpa via AP

Prošlogodišnju pljačku u drezdenskom muzeju lokalni mediji opisali su kao najveću krađu umetnina u modernoj istoriji.

Lopovi su upali u muzej smešten u drezdenskoj Kraljevskoj palati 25. novembra 2019. godine. Prvo su isključili struju u delu muzeja, a potom su provalili kroz prozor i počeli da uzimaju neprocenjive dragulje iz 18. veka iz kolekcije saksonskog vladara Augusta.

Među ukradenim predmetima su mač čiji je balčak ukrašen sa sedam velikih i 770 manjih dijamanata, pa svetski poznati dijamant koji se nekada nalazio u posedu saksonske plemićke dinastije.

Nadzorne kamere su snimile jednog od provalnika kako sekirom razbija izložbeno staklo.

Policija je u proteklih godinu dana ponudila pola miliona evra za informaciju koja bi dovela do lopova.Osumnjičeni se, prema tužilaštvu, povezuju s arapskim kriminalnim klanovima koji iz berlinske četvrti Nojkeln deluju po čitavoj Nemačkoj. Senator za unutrašnje poslove Berlina Andreas Gejzel takođe je potvrdio povezanost osumnjičenih s arapskim klanovima.

"Ovo je još jedan signal u smeru kriminalnih organizacija da se niko ne može postaviti iznad države i njenih pravila", rekao je.

Berlinskim arapskim kriminalnim klanovima se pripisuje i spektakularna pljačka u kojoj je pre tri godine iz berlinskog Bode muzeja ukraden zlatnik težak 100 kilograma.

Foto: Tanjug AP/Annette Riedl/dpa via AP

Početkom godine, zbog ove pljačke su na dugogodišnje zatvorske kazne osuđena dva pripadnika jednog arapskog klana, ali zlatnik nikada nije pronađen.

Kriminalne grupe arapskog porekla poslednjih se godina nalaze u centru pažnje nemačke javnosti. Radi se uglavnom o porodicama koje su krajem sedamdesetih kao izbeglice tokom građanskog rata u Libanu došle u Nemačku i ovde širom zemlje stvorile kriminalnu mrežu.

#Nemačka

#pljačka