AKTUELNO

Nemačka očekuje da će od januara do juna sledeće godine isplatiti do 22 milijarde evra finansijske pomoći firmama i samozaposlenima zbog pandemije korona virusa.

Nemački paket pomoći u novembru za nadoknadu firmama koje su pogodile restriktivne mere iznosiće 14 milijardi evra, otkrio je izvor upoznat s temom. Vlada je prvobitno očekivala da će platiti 10 milijardi evra.

Veće ekonomskih savetnika nemacke vlade ocekuje da će se nemačka ekonomija smanjiti manje nego što se isprva ocekivalo zahvaljujuci uspešnijem letu, ali drugi talas korona virusa dodatno je poremetio očekivani rast za 2021. godinu, preneo je Seebiz.

U sklopu novog paketa pomoći firme mogu dobiti do 200.000 evra mesečno da bi plaćale fiksne troškove poput najma, a samostalni preduzetnici mogu dobiti do 5.000 evra.

Nemačka ima dovoljno fiskalne moći za dodatnu finansijsku pomoć ako to bude potrebno, rekao je u četvrtak nemacki ministar finansija Olaf Ssolc.

Nemacka planira da se ove i iduće godine zaduži za 300 milijardi evra, no mora pažljivo razmotriti koje mere imaju smisla, dodao je on.

Think-tank Bruegel iz Brisela procenjuje da je Nemacka firmama i građanima u obliku nepovratnih sredstava dala oko 8,3 posto svog BDP-a, nešto manje od SAD, koje su dale oko 9,1 posto.

#Nemačka

#Pomoć