AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je naredbu kojom se zabranjuje Amerikancima da ulažu u kineske firme za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Naređenje se odnosi na 31 kinesku kompaniju za koju se kaže da "omogućava razvoj i modernizaciju“ kineske vojske i da "direktno ugrožava“ američku bezbednost, prenosi CNN. Proizvođači pametnih telefona Huavej i Hikivižon, jedan od najvećih svetskih proizvođača i dobavljača opreme za video nadzor, nalaze se na crnim listama.

Neke druge navedene kompanije, uključujući Čajna Telekom i Čajna Mobajl, trguju na Njujorškoj berzi. Trampova naredba takođe zabranjuje američkim investitorima da poseduju ili trguju bilo kojim hartijama od vrednosti koje potiču ili su izložene tim firmama. To uključuje penzijske fondove ili posedovanje udela u "zabranjenim" kompanijama. Investitori će imati rok do novembra 2021. da prodaju udeo u tim kompanijama. Uredba, koje treba da stupi na snagu 11. januara, dolazi dok se trgovinske i tehnološke bitke zahuktavaju između dve najveće svetske ekonomije.

#Donald Tramp