AKTUELNO

Premijer Jermenije Nikol Pašijan objavio je saopštenju u kome se navodi da je sa liderima Rusije i Azerbejdžana potpisao sporazum o prekidu ratnih dejstava u regionu Nagorno-Karabah.

- Zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana potpisao sam izjavu o prekidu sukoba od 01:00 časova u Nagorno-Karabahu. Tekst te izjave je već objavljen i neverovatno je bolan za mene i jermenski narod - napisao je Pašijan na društvenoj mreži Facebook.

On je dodao da je deklaracija izuzetno bolna za njega i za jermenski narod, ali je naveo da je tu odluku doneo na osnovu temeljne analize vojne situacije i na osnovu procene ljudi koji najbolje razumeju ono što se dešava, prenosi armenpreš.

-Ovo nije pobeda, ali nije ni poraz, sve dok sami ne priznamo da smo pobeđeni. Mi nikad nismo mislili o sebi kao o poraženima i to treba da bude početak nove ere našeg nacionalnog jedinstva, obnove. Treba da analiziramo godine naše nezavisnosti, planiramo našu budućnost kako ne bismo ponovili greške iz prošlosti - poručio je Pašinijan. 

On je naveo da "kleči pred svim mučenicima, oficirima, vojnicima, generalima i volonterima koji su branili i brane njihovu domovinu, žrtvujući svoje živote". 

-Borili smo se do kraja. Pobedićemo - poručio je Pašinijan.

 Jermenija i Azerbejdžan se sukobljavaju oko Nagorno-Karabaha, planinske oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

#Nagorno-Karabah

#sukobi