AKTUELNO

SAD su danas uvele su danas nove sankcije zvaničnicima, entitetima i pojedincima koje optužuju da pružaju pomoć sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, javlja Rojters.

Cilj ove akcije je, kojom je obuhvaćeno i sirijsko Ministarstvo nafte, kako navodi agencija, jeste da se Asadova vlada privoli da se vrati pregovorima pod pokroviteljstvom UN za oknčanje skoro desetogodišnjeg rata u Siriji. 

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da su sankcijama obuhvaćeni vojni zvaničnici, članovi parlamenta i državna preduzeća, kao i građani Sirije i Libana koji rade na obnovi sirijske naftne industrije. 

-Ministarstvo finansija odlučno je da nastavi da vrši ekonomski pritisak na Asadov režim i njegove pristalice zbog represije koju vrše - naveo je u saopštenju za javnost američki ministar finansija Stiven Mnučin. 

Sirija je pod sankcijama SAD i Evropske unije kojima je zamrznuta imovina u inostranstvu sirijske države i stotina kompanija i pojedinaca. SAD takođe zabranjuju izvoz u Siriju i am eričko investiranje u tu zemlju.

#SAD

#Sirija

#sankicije