AKTUELNO

Francuski ekstremni levičar Žan-Lik Melenšon rekao je u nedelju uveče da želi da se kandiduje za predsedničke izbora 2022. godine ukoliko bude dobio dovoljno jaku podršku javnosti, što bi bio njegov treći pokušaj da se domogne Jelisejske palate.

Melenšon, glavni opozicionar politike predsednika Emanuela Makrona i pristalica antivladinih protesta "žuti prsluci", osvojio je 19,5 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora 2017. godine. 

"Moramo da pokažemo ljudima da ima svetla na kraju tunela, da možemo da radimo stvari drugacije. Spreman sam da se kandidujem, a već je 150.000 ljudi potpisalo peticiju za moju kandidaturu", rekao je Melenšon za televiziju TF1, a preneo Rojters. 

Melenšon, koji se kandidovao na izborima 2012. godine, često je kritikovao vladu zbog odnosa prema korona virusu u Francuskoj, u kojoj je broj preminulih u subotu dostigao 40.000.

Pariski okružni sud mu ga je osudio na uslovnu kaznu zatvora od tri meseca, a morao je i da plati 8.000 evra u decembru 2019. godine zbog zastrašivanja inspekcije koja ga je proveravala zbog potencijalne pronevere novca. 

#Žan-Lik Melenšon