AKTUELNO

Evropska unija uvešće iduće nedelje takse na uvoz robe iz SAD u vrednosti od četiri milijarde dolara zbog američkih subvencija proizvođaču aviona Boingu, kažu diplomate EU u Briselu, javlja Rojters.

Agencija navodi da su vlade većine članica EU podržale uvođenje taksi, što će biti obznanjeno u ponedeljaka na sastanku ministara trgovine Unije.

Spor između EU i SAD traje već 16 godina, a predsednik Donald Tramp, i ako izgubi na izborima, ostaje na čelu države do 20. januara, i kako ističe Rojters, ima ima dosta mogućnost da poveća takse na uvoz robe iz EU, uvedene u sličnom sporu zbog subvencija Erbasu.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer upozorio je prošlog meseca da će uvođenje taksi EU "prisiliti SAD da odgovore", a predsednik Tramp je zapretio da će "uzvratiti jače".

Brisel smatra da će njegove takse, koje se odobrila i Svetska trgovinska organizacija (STO), doprineti uspehu pregovora o rešavanju spora započetog još 2004. godine.

Neki analitičari smatraju da bi pobeda demokratskog kandidata Džoa Bajdena mogla da ubrza prevazilaženju razlika između dve strane.

#Boing

#EU

#SAD

#Takse