AKTUELNO

Kandidat centra na uzborima za predsednika Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da su Evropskoj uniji neophodne reforme ili će se suočiti s mogućim "Fregzitom", odnosno istupanjem te zemlje iz Unije

Makron i njegova rivalka, kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen, nastavili su svoje kampanje u Francuskoj šest dana uoči drugog kruga predsedničkih izbora.

- Ja sam proevropski kandidat, tokom izbora sam stalno branio evropske ideje i evropsku politiku jer verujem da je to veoma važno za narod Francuske i za mesto naše zemlje u globalizaciji. Ali u isto vreme moramo da se suočimo sa situacijom i da slušamo svoj narod i činjenicu da su ljudi u današnje vreme veoma ljuti i nestrpljivi jer EU više nije održiva - rekao je Makron za Bi-Bi-Si.

On je rekao da ako bi omogućio EU da nastavi da funkcioniše kao do sada, da bi to bila "izdaja" i dodao da će njegov predsednički "mandat u isto vreme biti duboka reforma EU i evropskog projekta".

Marin le Pen je ranije pominjala da bi njen prirotitet bio da pregovara sa EU o "povratku monetarne suverenosti francuskom narodu". Posle tih pregovora, Le Penova bi ogranizovala referendum o ostanku ili izlasku Francuske iz EU.

#EU

#Emanuel Makron

#Francuska

'