AKTUELNO

Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden preuzeo je vođstvo u državama Mičigen i Viskonsin, a republikanac, aktuelni predsednik Donald Tramp, vodi u Pensilvaniji, javlja danas CNN.

Izbori za predsednika Sjedinjenih Američkih Država pokazali su se neizvesnijim nego što je očekivano, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, mogle bi da budu ključne u odluci da li će pobednik izbora biti Tramp ili Bajden.

Nakon što je prebrojana većina glasova u Viskonsinu i Milvokiju, Bajden je u blagoj prednosti, ali je još rano za procenu konačnih rzultata.

CNN prenosi da je najneizvesnije u devet saveznih država gde se još ne naslućuje kome će pripasti glasovi elektora.
Reč je o Aljasci, Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Mejnu, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Prema izveštajima medija, Bajden je do sada osvojio 224, a Tramp 213 elektorskih glasova.

Za pobedu na izborima neophodno je osvojiti 270 od 538 elektorskih glasova.

Ccetiri države - Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija - ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Belu kuću, prenosi CNN.

Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine brojanje i nastavi rad u sredu, odnosno, od 16.00 po srednjoevropskom vremenu vremenu.

Neki okruzi u Pensilvaniji čak nisu ni počeli da razvrstavaju glasove koji su stigli poštom, pa će to učiniti kasnije u toku dana.

Poštari su imali mnogo posla, jer je veliki broj ljudi glasao poštom, plašeći se korona virusa i veruje se da će većina tih glasova pripasti Džou Bajdenu.

#Donald Tramp

#Džozef Bajden

#Izbori

#SAD