AKTUELNO

Premijer Bugarske Bojko Borisov zahvalio je u utorak nemačkoj kancelarki Angeli Merkel za, kako je rekao, formule koje će omogučiti Severnoj Makedoniji da započne pristupne pregovore sa Evropskom unijom, prenosi portal Plusinfo.

Bugarski premijer Borisov juče je imao onlajn sastanak s nemačkom kancelarkom na kome su razgovarali o nastojanjima Severne Makedonije i Bugarske da približe pozicije u vezi s nesporazumima koji su nastali u proteklom periodu, a u smeru omogučavanja početka pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

"Zahvaljujem se zbog njenog ličnog zalaganja i zalaganja tokom nemačkog predsedavanja EU za pronalaženje formula kojim bi se omogučio početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom za učlanjenje u EU. Verujem da će pomoć Nemačke, pogotovo tokom njenog predsedavanja Savetu EU uticati na usvajanje snažnih i ispravnih odluka", napisao je juče Borisov na njegovom Fejsbuk profilu.

Bugarski mediji objavili su da je Merkelova imala video poziv s Borisovim oko primedba Sofije na početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom.

Prethodno je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila da Bugarska još nije u prilici da odobri pristupne pregovore sa Skopljem jer, kako je navela, Severna Makedonija ne sprovodi odredbe sporazuma o dobrosusedskim odnosima i prijateljstvu između Skoplje i Sofije, potpisan 1. avgusta 2017. godine. U Berlinu su se juče na poziv nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Mas sastali zamenik premijera Severne Makednije zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov i šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva kako bi se pronašlo rešenje oko spornih pitanja i otvorio put za početak pregovora Skoplja sa EU.

Sofija je pre dva meseca poslala memorandum zemljama članicama EU u kome je zahtevala da u pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom budu i sporna pitanja između Skoplja i Sofije. Bugarski vlasti zahtevaju da se makedonski jezik u zvaničnim dokumentima EU obeležava kao zvanični jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da makedonski vlasti priznaju da makedonski jezik i identitet imaju bugarsko poreklo. S druge strane, makedonski vlasti kažu da su makedonski jezik i identitet činjenično stanje, te da ne postoji prostora o tome da se pregovara.

Severna Makedonija je u martu ove godine dobila zeleno svetlo za početak pregovora sa EU. Predviđeno je da ta zemlja započne pristupne pregovore do kraja 2020. godine.

#evropska unija