AKTUELNO

Iako još uvek traje istraga terorističkog napada u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe, u javnost su počele da izlaze nezvanične informacije o napadaču.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer je potvrdio danas da je napadač poreklom iz Severne Makedonije, dok mediji pišu da je u pitanju "islamista rođen u Beču, koji je želeo da se pridruži Islamskoj državi u Siriji". Reč je o Albancu.

Nehamer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

On je, agenciji APA, rekao da je terorista imao austrijsko i severno-makedonsko državljanstvo.

Kako pišu austrijski mediji, on je svoj napad najavio na Instagramu a bio je naoružan ilegalnim kalašnjikovim.

Austrijski mediji pišu da je terorista Kujtim Fejzulai, koji je ubijen, odranije poznat obaveštajnim službama. Glavni urednik lista "Walter" je na svom Tviter nalogu, pozivajući se na policijske izvore, napisao kako je terorista makedonski Albanac, ima 20 godina i rođen je i odrastao u Beču.

Navodno je poreklom iz Tetova.

Foto: Instagram.com

On navodi da je bio jedan od 90 austrijskih ekstremista koji su želeli da putuju kako bi se borili u Siriji, pod zastavom ISIS-a.

Naime, on je bio na radaru policije jer je letos hteo u Siriju da se pridruži ISIS-u, u čemu je sprečen.

Foto: Tanjug AP/Ronald Zak

Dalje se navodi kako je "ubica obećao vernost lideru Islamske države" i da je Fejzulai 25.aprila prošle godine osuđen na 22 meseci zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj državi.

Pušten je iz zatvora, prevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti procesuiran po zakonodstvu koje predviđeno za mlade prestupnike, a koje predviđa blaže kazne za tu uzrasnu dob.

-Opremljen je bio lažnim eksplozivnim pojasom, automatskim oružjem, pištoljem i mačetom za izvođenje ovog napada na nevine građane - rekao je jutros ministar.

Lokalni mediji prenose kako policija nije verovala da je albanski terorista sposoban da izvede onakav napad u Beču.

Foto: Tanjug AP/Ronald Zak

Ubijeni terorista bio je poznat u salafističkoj sceni u Austriji, posećivao je islamističke radikalne džamije.

Još uvek traje velika potraga sa 1.000 pripadnika obezbeđenja koji su angažovani u potrazi za drugim osumnjičenima nakon što su se začuli pucnji na najmanje šest lokacija, udaljenih nekoliko stotina metara u centru grada.

U ponedeljak uveče ubijena su dva muškarca i dve žene. Jedna od žrtava je konobarica koja je upucana na dužnosti, a podlegla je povredama u bolnici.

Stručnjaci za terorizam i islamski radikalizam objašnjavaju značenje belog kombinezona koji je nosio terorista.

Prema islamu, pokojnik se obmota belim čaršavom (čefin) pre nego što se položi u grob, pa je terorista, prema mišljenju stručnjaka, obučen u belo pokazao kako je samoubica koji je došao da umre i ode u raj.

Nemački Bild objavio je danas fotografiju navodnog napadača, a koju je objavio neposredno pre terora.

Na njoj se vidi muškarac koji pozira sa oružjem i mačetom, dok se u opisu fotografiej zaklinje na vernost vođi Islamske države.

Nalog na Instagramu u međuvremenu je blokiran, dok se istražuje da li je taj muškarac odgovoran za jedan od najtežih terorističkih akata u Austriji.

#Beč

#Terorizam

#terorista