AKTUELNO

Nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Vašingtona Milan Mišić ističe da su ovo prvi izbori u novije doba na kojima se prelama da li će američka demokratija ostati.

Mišić je istakao da su prethodnim ciklusima skupovi, posebno završne konvencije bili politički vašari, turneje kandidata su bile kao putujuća politička predstava, što danas zbog okolnosti nije moguće.

- Ovo nisu normalni američki izbori, pre svega jer se održavaju u okolnostima trostruke krize – zdravstvenu, ekonomsku i društvenu gde isplivava rasizam – naveo je Mišić.

On je naveo da Tramp apsolutno domirnira ovom kampanjom i američkom političkom scenom.

Pokazalo se da je on osetio instinktivno osetio šta nije u redu i određene potrebe jednog dela Amerike.

- Tramp je 2016. pobedio iz nekoliko razloga – njegova kritika establišmenta je pala na plodno tle. Kandidat demokrata je bio najgori mogući – naveo je Mišić i dodao da protiv Trampa u sudovima čeka 4.000 tužbi.

Prema njegovim rečima, za njega je izborni ishod pitanje slobode ili zatvora.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže da je uloga medija u SAD uvek bila da stvaraju tu neku neizvesnost i takmičarsku atmosferu, ali da ovako nešto nije viđeno do sada.

Foto: TV Pink Printscreen

- Atmosfera među ljudima...postoji masovno naoružavanje – naveo je Miletić i dodao da procene obaveštajnih službi širom sveta ukazuju na moguće nemire.

Kako je ocenio, sve ukazuje da neke stabilizacije neće biti posle ovih izbora.

- Izbori su zaista neizvesni. Lično, mislim da mi kao Srbi nemamo dileme, već prirodno podržavamo Trampa jer je prvi pokazao razumevanje za našu stranu – rekao je Miletić.

#Amerika

#Milan Mišić