AKTUELNO

Dok predsednik Donald Tramp i njegov rival u trci za Belu kuću demokrata Džo Bajden ulaze u finiš predizborne kampanje, rekordnih 90 miliona Amerikanaca već je glasalo za novog predsednika SAD.

Do sada je mogućnosr ranog glasanja iskoristilo 65 odsto od ukupno izašlih birača na izborima 2016. godine, a tako visok odziv pre samih izbora potvrđuje veliko interesovanje Amerikanaca za ove izbore.

Osim toga, strah od širenja korona virusa takođe je doprineo da se veliki broj građana odluči da glasa putem pošte ili na biračkim mestima kako bi izbegli gužve na sam izborni dan, 3. novembra, preneo je Rojters.

Najnovija istraživanja pokazuju da Tramp zaostaje za Bajdenom svuda, osim u državama koje nose veliki broj elektorskih glasova.

Tramp je u više prilika izrazio zabrinutost da je glasanje putem pošte podložno mahinacijama tokom prebrojavanja glasova, ne pruživši nikada dokaze za takve sumnje.

"Ne zanima me koliko se trudi Donalda Tramp, ali ponoviću da ništa ne može da spreči narod ove zemlje da u velikom broju glasa za povratak demokratije u našu zemlju", uzvratio je demokrata Džo Bajden tokom svog govora u Flintu, država Mičigen.

Dok je Bajden bio u Flintu, praćen bivšim predsednikom Barakom Obamom, Tramp je održao miting u Pensilvaniji.

"Ukoliko pobedimo u Pensilvaniji, pobedili smo", poručio je Tramp svojim pristalicama.

Zvaničnici u brojnim američkim saveznim državama najavili su da bi prebrojavanje glasova koji su pristiglih tokom ranog glasanja moglo da potraje danima posle izbora 3. novembra.

#Amerika

#Izbori