AKTUELNO

Kanadski premijer Dzastin Trudo branio je u petak slobodu izražavanja, uz opasku da ona nije bez ograničenja i da ne bi trebalo proizvoljno i bespotrebno da povređuje određene zajednice.

"Uvek ćemo braniti slobodu izražavanja", rekao je Trudo, odgovarajući na pitanje o pravu na karikaturu proroka Muhameda, kao što je to učinio časopis "Šarli Ebdo". 

"Ali sloboda izražavanja nije bez ograničenja, sami sebi dugujemo da se ponašamo s poštovanjem prema drugima i da nastojimo da proizvoljno ili nepotrebno ne povređujemo one sa kojima delimo društvo i planetu", kazao je kanadski premijer. 

"Nemamo pravo, na primer, da ridamo u suzama u bioskopu krcatom ljudima, uvek postoje ograničenja", pojasnio je Trudo. 

Distancirajući se od pozicije francuskog predsednika Emanuela Makrona, Trudo se založio za "razboritu" upotrebu slobode izražavanja. 

"U pluralističkom, raznovrsnom i postovanom društvu poput našeg dugujemo sebi da budemo svesni uticaja svojih reči, svojih postupaka na druge, posebno na one zajednice i stanovništvo koje još doživljavaju veliku diskriminaciju", upozorio je. 

Kao i prethodnog dana sa liderima Evropske unije, Trudo je insistirao na osudi nedavnih terorističkih napada u Francuskoj.

"To je neopravdano i Kanada svesrdno osuđuje ove postupke dok još stoji sa našim francuskim prijateljima koji prolaze kroz izuzetno teška vremena", poručio je Trudo.

#Džastin Trudo