AKTUELNO

Kandidati za predsednika SAD Donald Tramop i Džo Bajden održali su u četvrtak uveče poslednju debatu pred predsedničke izbore, a glavne teme bile su borba protiv korona virusa, imigracija, kriminal i porez.

Bivši američki potpredsednik i kandidat demokrata Bajden ponovio je zamerke Trampu o odgovoru na pandemiju korona virusa, navodeći da svako ko je dozvolio da umre više od 220.000 ljudi ne bi trebalo da bude predsednik.

Istovremeno, Bajden je upozorio da dolazi mračna zima, kada se radi o pandemiji.

Sa druge strane aktuelni predsednik Tramp i kandidat republikanaca optužio je Bajdena da će zatvoriti zemlju ukoliko postane predsednik.

"Staviće zemlju u karantin ukoliko i jedna osoba u našoj masivnoj birokratiji kaže da je zatvori", rekao je Tramp.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

Dvojica kandidata, oba u sedamdesetim godinama, nisu se čuli tokom uvodnih izlaganja protivkandidata, pre svega jer im je nezavisna Komisija za predsedničke rasprave naizmeničko isključivala mikrofone kako ne bi prekidali jedan drugog, što je bilo potpuno drugačije u odnosu na drugu debatu kada su jedan drugom upadali u reč.

Dvojica kandidata vodila su oštru polemiku i oko imigracione politike, pri čemu je Bajden osudio politiku razdvajanja porodica i nabedio Trampa da postavlja kaveze na granici sa Meksikom.

Tramp je odgovorio da administracija planira da opet spoji porodice ali na legalan način, kao i da karteli zloupotrebljavaju decu kako bi ilegalno ušli u zemlju, prenosi CNN.

Melanija se pojavila na završnoj debati

Supruga predsednika i predsedničkog kandidata Donalda Trampa Melanija pojavila se na predsedničkoj debati, prvi put u javnosti nakon vesti da ima koronavirus krajem septembra. Ona se zajedno sa suprugom pojavila u Tenesiju gde se održala treća, poslednja debata Trampa i njegovog protivkandidata demoktrate Džo Bajdena. Gospođa Tramp privikla je pažnju u crnoj haljini, a tokom debate nosila je crnu zaštitnu masku.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

Tokom debate Bajden je ponovio optužbe na Trampov račun da ne plaća porez, na šta je on odgovorio da je platio milione i milione poreza.

Kada se radi o navodnim pokušajima Irana i Rusije da se mešaju u predsedničke izbore, Bajden je kazao da će se obračunti sa njima dok je Tramp samo kratko odgovorio da je upoznat sa tim.

Sukobili su se i oko politike prema Afroamerikancima, na šta je Tramp rekao da je on poslednja osoba koju bi trebalo nabediti za rasizam.

Oni su tokom debate raspravljali i o drugim temama poput Kine, zdravstvenog sistema, ekonomiji, klimatskim promenama.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

Bajden uporedio Kim Džong Una sa Hitlerom

Demokratski kandidat za predsedika Džo Bajden tokom debate sa Donaldom Trampom, uporedio je severnokorejskog lidera Kim Džong Una sa nacističkim liderom Adolfom Hitlerom. Jedna od tema debate bio je i odnos SAD sa Severnom Korejom, a Tramp je rekao da ima prijateljske odnose sa severnokorejskim liderom, koga je Bajden uporedio sa Hitlerom, prenosi Foks njuz. "To je kao da kažete da imamo dobre odnose sa Hitlerom pre nego što je okupirao Evropu", rekao je Bajden.

#Debata

#Donald Tramp

#Džo Bajden

#SAD