AKTUELNO

Ostalo je nešto malo više od 10 dana do predsedničkih izbora u Americi. Džozef Bajden je protivkandidat Donalda Trampa, a gosti Novog jutra kažu da Srbi u SAD konačno posle više decenija aktivno učestvuju u kampanji, te da će najveći broj njihovih glasova otići sadašnjem predsedniku Amerike.

Narodni poslanik i jedan od osnivača kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da ljudi koji su srpskog porekla, a žive u SAD su se konačno posle više decenija dobro organizovali i da učestvuju aktivno u predsedničkoj kampanji.

Kako je napomenuo, to je takođe kompanja za kongres za Donji dom i kampanja za Senat.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pored predsedničkih izbora to je malo u senci, ali biće vrlo interesantno, ta bitka uveliko traje i to će se isto desiti u novembru. Promeniće se 25 senatora i promeniće se trećina onih koji sede u kongresu - rekao je Marinković za Pink.

Foto: Tanjug AP/Oded Balilty, Gene J. Puskar

Kako je objasnio, to je jako značajno, s obzirom da je većina demokrata u kongresu, dok je većina republikanaca u senatu sa 53-47.

Foto: Tanjug AP/Oded Balilty, Gene J. Puskar

- Moguće je da će doći do toga da situacija u senatu bude čak 50-50 i onda po američkim zakonima tu je odlučujući glas potpredsednika SAD koji je i predsedavajući senata i onda će biti veoma značajno ko će pobediti na izborima i ko će biti njegov potpredsednik - kaže Marinović.

Kako kaže, suštinski je važno da su se Srbi dobro organizovali, da vrlo dobro rade sa kandidatima koji jako dobro mogu da promovišu srpske interese i u kongresu i u senatu.

Ilija Kajtez sa fakulteta za Međunarodnu politiku i bezbednost rekao je da je najveći broj Srba koji su nacionalno utemeljeni i opredeljeni, da su oni na strani Trampa.

Foto: TV Pink Printscreen

Naveo je jednu analizu srpskog biračkog tela u SAD, i rekao da se u njoj govori da je omladina eventualno liberalnije nastrojena i da određen procenat može da ode demokratama, ali da najveći mogući broj naših glasova, kako dodaje sigurno će otići Trampu.

#Izbori

#SAD

#Srbi