AKTUELNO

Upozoravamo da je snimak uznemirujuć.

Objavljen je snimak trenutka kad je francuska policija ubila napadača nakon što je tinejdžer obezglavio učitelja zbog pokazivanja karikature proroka Muhameda u razredu.

Napad se dogodio u petak popodne u predgrađu u Parizu, kad je osamnaestogodišnjak kuhinjskim nožem krenuo na 47-godišnjeg nastavnika Samuela P. vičući “Alahu akbar”.

Napadač, čiji identitet još nije zvanično ustanovljen, ubijen je jer nije hteo da ispusti svoje oružje i preda se. Zapretio je policiji koja je zapucala, a tinejdžer je kasnije umro od povreda, preneo je “Dejli mejl”.

Foto: Tanjug AP/Thibault Camus

Četvoro ljudi, uključujući jednog maloletnika, uhapšeno je zbog povezanosti sa napadom, a izvor AFP-a rekao je da su svi rođaci ubice. Na videu lokalnog stanovnika, snimljenog preko ograde dvorišta, vidi se kako policija dolazi pokušavajući da ga uhapsi, što je na kraju dovelo do njegovog ubistva.

Čuje se kako policija viče – verovatno na osumnjičenog i približava mu se sa pištoljima.

- Baci pištolj, lezi na tlo – čuje se kako mu govori policija.

U jednom trenutku policajac kaže da tinejdžer puca, ali dodaje nakon toga da koristi metke za vazdušnu pušku. Čuje se još buke dok se policija kreće uz put, skrivena drvećem, a nekoliko trenutaka kasnije čuju se meci i napadač je ubijen.

U nastavku pogledajte snimak. Upozoravamo da je sadržaj uznemirujuć:

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač (18), koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike.

Makron: Islamistički teroristički napad

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je “islamistički teroristički napad” i nekoliko sati nakon krvavog incidenta obišao školu u kojoj je radio ubijeni nastavnik.

- Žrtva je nedavno predavala učenicima slobodu izražavanja i pokazao im je karikature proroka Muhameda – rekao je izvor “Le Parizijena”.

Makron je rekao da je napadač "gađao" slobodu izražavanja.

Foto: Tanjug AP/Abdulmonam Eassa

- Jedan građanin je danas ubijen zato što je bio učitelj i zato što je učio slobodi izražavanja - rekao je Makron sinoć.

- Cela zemlja stoji iza svojih učutelja. Teroristi neće deliti Francusku, mračnjaštvo neće pobediti - rekao je on.

Napadač čečenskog porekla?

Navodi se da je Samuel P. pozivao muslimanske učenike da izađu iz učionice pre nego što je pokazao karikaturu. Njegove lekcije su međutim razbesnele 18-godišnjaka, koji je napao nastavnika nožem i potom ga obezglavio. Pre nego što je ubijen, tinejdžer je objavio jeziv snimak glave na društvenim mrežama, izvestio je AP.

“Dejli mejl” navodi da je napadač rođen u Moskvi i da je bio povezan sa školom u predgrađu Pariza. Veruje se da je čečenskog porekla. Hiljade čečenskih izbeglica, uključujući mnoge posvećene muslimane, ušlo je u Francusku početkom 2000-tih nakon dva krvava rata protiv Rusije, navodi britanski list.

Foto: Tanjug AP/Lewis Joly

Ukupno je u Francusku ušlo oko 30.000 Čečena, od kojih su se mnogi smestili u predgrađa velikih gradova poput Pariza.

Niz teorističkih napada u Francuskoj

Napad na nastavnika poslednji je u nizu krvavih incidenata u Francuskoj vezanih za islamizam. Od napada na redakciju “Šarli Ebdoa” 2015, kad su braća Said i Šerif Kuači kalašnjikovima ubili 12 ljudi zbog objavljenih karikatura proroka Muhameda, časopis funkcioniše sa tajne lokacije a u septembru ove godine je ponovo objavio kontroverzne slike koje su izazvale bes muslimana.

Foto: Tanjug AP/Thibault Camus

Dve osobe ranjene su mačetom 26. septembra u Parizu, kod stare adrese redakcije.

Najsmrtonosniji teroristički napad u Francuskoj bio je u novembru 2015. kad je u koordinisanim akcijama u Parizu ubijeno 130 ljudi.

#Napad

#Pariz

#nastavnik