AKTUELNO

Kina, Rusija i Kuba dobile su mesto u Savetu UN za ljudska prava, što je američki državni sekretar Majk Pompeo osudio zbog navodne istorije kršenja ljudskih prava u tim zemljama.

Saudijska Arabija nije uspela da obezbedi svoje mesto u Savetu, a ova odluku pozdravili su aktivisti za zaštitu ljudskih prava, piše AP. Rusija i Kuba su mesto u Savetu za ljudska prava UN dobile bez poteškoća, dok je situacija u slučaju Kine i Saudijske Arabije bila neizvesna. 

U tajnom glasanju 193 članice Generalne skupštine UN, Pakistan je dobio 169 glasova, Uzbekistan 164, Nepal 150, Kina 139, a Saudijska Arabija samo 90 glasova. Američki državni sekretar Majk Pompeo osudio je današnji izbor Kine, Rusije i Kube, kao i prošlogodišnji Venecuele.

On je rekao da su ovo zemlje sa "gnusnom istorijom ljudskih prava" i da ova odluka dodatno opravdava povlačenje SAD iz ovog tela, koju je Vašington najavio 2018. godine. 

On je rekao da će SAD preduzeti sopstvene akcije da kazne one koji zloupotrebljavaju ljudska prava u kineskoj pokrajini Sinđang, Mjanmaru, Iranu i drugde. Izraelski ambasador pri UN je pozvao sve demokratske zemlje u Savetu da odmah istupe iz ovog "sramotnog i antisemitskog tela". 

Aktivisti su se usprotivili kandidaturi Kine, Rusije i Kube za članstvo u Savetu za ljudska prava UN, zbog njihovog gotovo zanemarljivog doprinosa u oblasti zaštite ljudskih prava.

#Kina

#Kuba

#Rusija

#UN

#savet za ljudska prava