AKTUELNO

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam rekla je danas da odlaže godišnje predstavljanje svoje politike dok ne otputuje u Peking da traži od centralnih kineskih vlasti pomoć za mere za oporavak teško pogodjene privrede grada. ;

Ona je to saopštila dva dana pre najavljenog predstavljanja svog godišnjeg plana za tu poluautonomnu teritoriju i u vreme kada se javlja da će kineski predsednik Si Djinping putovati do južnog priobalnog grada Šenzena da obeleži 40. godišnjicu specijalne ekonomske zone.Lideri Hongkonga obično održe govor o politici na početku svake administrativne godine ali Lam je rekla da taj običaj nije "zacrtan u kamenu".

Ona je Pekingu predložila nekoliko mera i tražila od centralnih kineskih vlasti da pomognu da se podstakne hongkoška privreda pogodjena zbog pandemije korona virusa i višemesečnih antivladinih protesta prošle godine.U obraćanju na konferenciji za novinare rekla je da će otputovati u Peking krajem oktobra da se sastane sa raznim ministrima i komisijama da vidi da li će centralne vlasti podržati njene predložene mere, čije detalje nije iznela.Rekla je da će dobijanjem podrške u Pekingu moći kasnije ove godine da održi svoj govor koji će, kako očekuje, podstaći poverenje u ekonomski oporavak grada.

"Za oživljavanje naše privrede potrebna nam je pomoć kopnenog dela. Moramo bolje da se integrišemo u nacionalni razvojni plan", rekla je Keri Lam.

"Politika podrške centralne vlasti bi doprinela mnogo u podsticanju poverenja u našu privredu kao i u oživljavanju ekonomske aktivnosti Hongkong", dodala je ona.

Lam koja će takodje otputovati u Šenzen sa delegacijom ministara kasnije danas da učestvuje u obeležavanju godišnjice rekla je da nema najavljene sastanke sa predsednikom Si Djinpingom u Šenzenu, o čemu se spekulisalo u medijima.

#Hongkong