AKTUELNO

Kina i još 25 zemalja su na Generalnoj skupštini Komiteta UN za ljudska prava pozvale na hitno ukidanje sankcija od strane SAD i zapadnih zemalja, kako bi se obezbedio efikasan odgovor na pandemiju korona virusa, prenosi AP.

Govoreći u ime 26 zemalja, kineski ambasador pri UN Žang Džun je na Generalnoj skupštini Komiteta UN za ljudska prava rekao da "unilateralne prisilne mere" krše Povelju UN, multilateralizam i poštovanje ljudskih prava, ometajući "blagostanje stanovništva u pogođenim zemljama" i podrivajući pravo na zdravlje. 

U zajedničkom saopštenju zemalja se navodi da su globalna solidarnost i međunarodna saradnja najsnažnija oruđa u borbi protiv pandemije kovid-19. 

"Koristimo ovu priliku da pozovemo na potpuno i hitno ukidanje unilateralnih prisilnih mera, kako bi obezbedili sveobuhvatan, delotvoran i efikasan odgovor svih članica međunarodne zajednice na kovid-19", navodi se u saopštenju. 

Među zemljama koje stoje iza saopštenja nalazi se veliki broj država kojima su sankcije uvele SAD, zemlje EU i druge zapadne zemlje, kao što su Kuba, Severna Koreja, Iran, Rusija, Sirija i Venecuela. 

Zemlje koje su pozvale na ukidanje sankcija su takođe ukazale na "hroničnu i duboko ukorenjenu rasnu diskriminaciju, policijsku brutalnost i društvenu nejednakost".

#Kina

#Sankcije