AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab istakao je da su sporazumi između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kraljevine Bahrein postignuti u Vašingtonu veoma važni i da će oni promeniti dinamiku na Bliskom istoku.

U diskusiji "Iscrtavanje puta za globalnu Britaniju" koju je danas organizovao američki Atlantski savet, a kojoj je prisustvovao i Tanjug, Rab je rekao da London podržava predsednika SAD Donalda Trampa kada je reč o Bliskom istoku. 

"Podržavamo to što se radi na stvarima koje vode u smeru stabilizacije regiona. Svakako podržavamo SAD u ovim poduhvatima", naglasio je Rab u razgovoru sa izvršnim potpredsednikom Altantskog saveta Dejmonom Vilsonom. 

Kako je naglasio, jačina britansko-američkih odnosa je izuzetno važna i dodao da je njihova težnja da budu šampioni na globalnom slobodnom tržištu. 

"Naš uticaj je mnogo jači kada SAD i Velika Britanija rade zajedno", kazao je on. 

"Ovo je velika šansa, jer su naše ekonomije komplementarne", kazao je on i naglasio da je cilj da se pokaže da je i putem protekcionizma mogući nastavak promocije slobodnog tržišta. 

Na pitanje dokle se stiglo u procesu Bregzita, Rab je rekao da je reč o tekućem procesu. S druge strane, upitan kako vidi dalju saradnju sa Evropskom unijom, on je naglasio da će London nastaviti da sarađuje sa Briselom u mnogim oblastima. 

#Dominik Rab

#Donald Tramp