AKTUELNO

Guvernerka Oregona Kejt Braun izjavila je da su šumski požari koji su uništili stotine hektara zemljišta i zbrisali cele zajednice doveli njenu državu "na ivicu" kapaciteta.

Braun je novinarima rekla da je tražila od predsednika Donalda Trampa da proglasi stanje prirodne katastrofe u državi na severozapadu Amerike, što bi oslobodilo dodatne federalne resurse za vatrogasce i drugo osoblje za vanredne situacije, prenosi Glas Amerike. 

Tramp je, prošle nedelje, već proglasio federalnu vanrednu situaciju za Oregon. 

Endru Felps, direktor državne agencije za vanredne situacije, izjavio je da je potvrđeno da je deset osoba izgubilo život, a 22 se još vode kao nestale. 

Meteorolozi predviđaju pljuskove u Oregonu u četvrtak, što bi moglo da pomogne vatrogascima da obuzdaju požare i raščiste vazduh od dima koji je prekrio državu od kad su izbili šumski požari. 

Zvaničnici za zaštitu životne sredine opisuju kvalitet vazduha u Oregonu kao "opasan" i "veoma nezdrav." Vidljivost je u nekim delovima manja od 500 metara, navodi Nacionalna meterološka služba. 

U požarima koji su izbili posle više nedelja rekordno visokih temperatura i suvih vetrova, uništeno je više od milion hektara zemlje u Oregonu, državi Vašington i Kaliforniji. Najmanje 35 ljudi je nastradalo u požarima u tri države. 

#Amerika

#Požar