AKTUELNO

Sjedinjene Države su proširile listu libanskih političara kojima su uvele sankcije, dodajući još dvojicu ministara optuženih da su omogućili operacije Hezbolaha, a najavile su više takvih akcija usmerenih protiv ove paravojne organizacije, koju je Vašington proglasio za teorističku.

U saopštenju američkog ministarstva finansija navodi se da su sankcije uvedene bivšem libanskom ministru saobraćaja Jusufu Finjanusu i bivšem libanskom ministru finansija Aliju Hasanu Kalilu, zbog korupcije i iskorišćavanja političke moći za sticanje finansijske koristi.

Viši zvaničnik Stejt Departmenta za Bliski istok Dejvid Šenker je za medije saopštio da su Finjanus i Kalil činili političke i ekonomske usluge Hezbolahu i da su bili uključeni u korupciju koja je omogućila operacije ove organizacije u Libanu.

"Ovo bi trebalo da bude poruka i za sve oni koji sarađuju sa Hezbolahom, koji pomažu Hezbolah, ali i libanskim političkim liderima", rekao je Šenker i dodao da bi "svi apsolutno trebalo da očekuju" još sankcija, preneo je Rojters.

#Amerika

#Libija

#Sankcije