AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron dao je libanskim političarima rok do kraja oktobra da počnu da sprovode reforme ili će im u suprotnom biti uskraćena finansijska pomoć i uvedene sankcije.

Makron je na konferenciji za novinare u Bejrutu takođe rekao da su se politički lideri složili da formiraju vladu eksperata u naredne dve sedmice kako bi pomogli uspostavljanju novog kursa za Liban koji se urušava pod teretom ekonomskog sloma. Ovo je druga Makronova zvanična poseta Bejrutu za manje od mesec dana, čiji je cilj da podstakne rešavanje finansijske krize koja predstavlja najveću pretnju za Liban nakon građanskog rata.

Ukoliko reforme ne budu sprovedene, Makron je rekao da Francuska neće pružiti finansijsku pomoć svom bivšem protektoratu i da bi ovoj zemlji mogla da uvede sankcije, ali da one nisu u planu za oktobar, prenosi Rojters.

Libanski političari, neki od njih bivši ratni komandanti koji su decenijama učestvovali u državnoj korupciji ogromnih razmera, suočeni su sa zastrašujućim izazovima urušene ekonomije nakon tragične, razorne eksplozije luke u Bejrutu 4. avgusta.

Pritisak koji je došao od strane Makrona, koji je najavio još jednu posetu Bejrutu za decembar, već je doveo do postizanja dogovora o izboru Mustafe Adiba za novog premijera Libana. Adib je pozvao na brzo formiranje vlade i obećao da će u što kraćem roku implementirati reforme kako bi osigurao dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom.

#Emanuel Makron

#liban