AKTUELNO

Prema preliminarnim rezultatima, građani Turske rekli su "da" uvođenju ustavnih reformi, koje podrazumevaju izmene turskog sistema vladavine sa parlamentarnog na predsednički i biće ukinuta funkcija premijera, a predsednik će dobiti veća ovlašćenja.

Nemačka: Očekivano tesno vođstvoNemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je da je dobro da je referendum u Turskoj okončan i od ljudi je zatražio da ostanu mirni nakon što preliminarni rezultati ukazuju na to da opcija "da" ima tesno vođstvo. - Sve ukazuje na to da će rezultat biti tesan, kao što je i očekivano. Kakav god rezulltat na kraju bude, treba ostati miran i nastaviti dalje mirne glave. Dobro je da je završena kampanja koja je vođena tako žestoko, pa i ovde u Nemačkoj - naglasio je Gabrijel.

Kurc: Saradnja Turske i EU još kompleksnijaMinistar inostranih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc ocenio je večeras da ishod referenduma u Turskoj pokazuje podeljenost turskog društva. -Nezavisno od toga kako će biti konačan ishod referenduma, on pokazuje koliko je zemlja podeljena - napisao je Kurc na tviteru. Saradnja Turske sa Evropskom unijom, uveren je on, biće još kompleksnija. Inače, turska dijaspora u Austriji glasala je velikom većinom za promenu Ustava u Turskoj. Tako je u Beču "za" glasalo 71,3 odsto Turaka, u Salcburgu 71,2 i Bregencu 65 odsto, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni na sajtu izborne komisije.

SE: Pažljivo razmisliti o narednim koracimaTursko rukovodstvo trebalo bi pažljivo da razmisli o svojim narednim koracima, imajući u vidu tesnu pobedu pristalica ustavnih reformi, izjavio je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland. Kako je naglasio u saopštenju, "od izuzetnog značaja" je obezbediti nezavisnost sudstva u skladu sa principom vladavine prava, koje je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Prema njegovim rečima, Savet Evrope, čiji je Turska punopravni član, spreman je da podrži zemlju u tom procesu, preneo je Rojters. -Tursko biračko telo podržalo je izmene Ustava. S obzirom na tesnu pobedu, tursko rukobodstvo bi trebalo da pažljivo razmisli o narednim koracima - poručio je Jagland.

Prva reakcija iz Grčke: Turska se lako može naći na pragu građanskog rataRezultat današnjeg referenduma o izmeni Ustava Turske "najavljuje veliki period nestabilnosti", komentariše vodeći grčki list, konzervativni "Katimerini". - Ono što se računa jeste da je predsednik Tajip Redžep Erdogan pobedio i da će moći da vlada pomoću novog, autarkičnog predsedničkog sistema - navodi večeras atinski list na svom sajtu. Međutim, piše dalje, "ne mogu se ignorisati mala razlika u glasovima (za i protiv izmene Ustava), prigovori opozicije i poraz koji je Erdogan pretrpeo u velikim gradovima". - Već samo pogled na mapu rasporeda glasova jasno pokazuje dve Turske - jednu primorsku, velikih urbanih centara i Kurda, i drugu u kojoj je sva ostala zemlja. Posle referenduma Turska se lako može naći na pragu građanskog rata, a za megalomaniju Sultana nema sigurnosnog ventila - smatra grčki list. Optimisti se nadaju da Erdoganova tek marginalna prevaga na referendumu "može uticati da on bude umeren i razuman", ali "nedavna zbivanja bi trebalo da su uverila sve da ga svaki nepovoljan događaj gura u sve autarkičniju vladavinu, a mnogo puta i u paranoju", piše u komentaru. - Evropski i američki zvaničnici su hteli njegovu čistu pobedu, ne zato što im je simpatičan, ili što se s njim lako sporazumevaju, nego jer strahuju od destabilizacije Turske, međutim to će, kako sve ukazuje, biti glavni scenario narednih godina - zaključuje komentator "Katimerinija".

#Evropa

#Turska

#referendum

'