AKTUELNO

Poljska će od 2. septembra, prema predloženom nacrtu zakona, zbog porasta zaraženih koronavirusom zabraniti letove iz 46 zemalja, uključujući dolaske iz Francuske i Španije.

Među zemljama koje će biti pogođene zabranom letova su još i Rumunija, SAD, Izrael, Meksiko i Brazila, a na dopunjenom spisku su i Hrvatska i Crna Gora. Ova odluka predstavlja ciljane mere vlade koja pokušava da obuzda širenje epidemije ovog puta bez karantina, piše Gardijan. 

"Zbog pretnje širenja zaraze, nužno je sprovesti pravo na uvođenje zabrane letenja kako bi se na najmanju moguću meru smanjila pretnja javnom zdravlju", kaže se u predloženoj zakonskoj uredbi. 

Poljska je zatvorila granice i ukinula sve letove u martu kako bi sprečila širenje koronavirusa. Postupno je olakšavala restrikcije i u maju otvarila trgovačke centre, hotele i restorane. 

Poljska nacionalna kompanija PLL LOT obnovila je međunarodne letove 1. jula, skoro četiri meseca nakon što ih je suspendovala. Poljska je od početka pandemije imala 64.689 slučajeva koronavirusa i 2.010 smrtnih slučajeva. 

U poslednjih 24 sata zabeleženo je skoro 900 novoobolelih i 16 smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom koronavirusom.

#Avion

#Poljska

#koronavirus

#letovi