AKTUELNO

Otac Afroamerikanca Džejkoba Blejka, na kojeg je policija pucala u gradu Kenoša u saveznoj američkoj državi Viskonsin, kaže da je njegov sin paralizovan od struka na dole.

On je za Čikago San Tajms rekao da je njegov sin upucan osam puta tokom sukoba sa policijom u nedelju uveče, koji je zabeležen na video snimku napravljenom mobilnim telefonom, što je dovelo do nereda u gradu koji su trajali dve noći.

Otac upucanog Afroamerikanca, koji se takođe zove Džejkob Blejk, rekao je da je u nedelju uveče saznao da je policija pucala na njegovog sina i da je nekoliko minuta kasnije video snimak pucnjave.

On je dodao da njegov sin sada ima "osam rupa" na telu, kao i da lekari ne znaju da li će ostati trajno paralizovan, prenosi AP.

Demonstranti u Kenoši u Sjedinjenim Državama okupili su se drugu noć zaredom kako bi izrazili nezadovoljstvo jer je policija upucala Afroamerikanca Džejkoba Blejka u Viskonsinu.

Organi reda su ponovo upotrebi suzavac da rasteraju stotine demonstranata koji su kršili odredbu o policijskom času i bacali flaše i petarde na policijske službenike koji su čuvali sud.

Kenoša je tako najnovije žarište protesta u SAD koji se održavaju nakon što je video snimak, na kojem je prikazano kako policija puca na Afroamerikanca Džejkoba Blejka, podeljen na društvenim mrežama.

Pucnjava se dogodila u nedelju oko pet sati usred dana.

Na video snimku načinjenom telefonom vidi se kako je u Blejka očigledno pucano s leđa kad je pao na sedište u svom automobilu u kojem se nalazilo njegovo troje dece.

Muškarac, koji tvrdi da je napravio video snimak, rekao je da je video kako su tri policijska službenika govorila Blejku da baci nož, pre nego što su počeli da pucaju, kao i da on lično nije video nož u Blejkovim rukama.

Guverner Toni Evers je izjavio da on nema informacije o tome da li je Blejk imao nož ili neko drugo oružje, kao i da je istraga povodom ovog slučaja trenutno u toku.

#SAD

#afroamerikanac