AKTUELNO

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je danas u Sudan, čime je postao najviši američki zvaničnik koji je posetio tu afričku državu otkako je prošle godine sa vlasti bačen nekadašnji predsednik Omar al Bašir.

Kako prenosi AP, cilj Pompeove posete je da razgovara o normalizaciji odnosa između Sudana i Izraela i da pokaže američku podršku "krhkoj tranziciji" zemlje ka demokratiji.

Pompeo je prvi američki državni sekretar koji je posetio ovu afričku državu nakon 2005. godine, kada je u njoj boravila Kondoliza Rajs.

Kako je najavljeno, on bi trebalo da u Sudanu, između ostalog, razgovara o brisanju te zemlje sa liste SAD država sponzora terorizma.

Pompeo je u Sudan doputovao iz Izraela, a prilikom izlaska iz aviona na međunarodnom aerodromu u Kartumu nosio je zaštitnu masku.

Potom se uputio na sastanak sa sudanskim generalom Abdel- Fatahom Burhanom, predsedavajućim vladajućeg suverenog saveta, kao i sa premijerom Abdalom Hamdokom.

Hamdak je sastanak sa Pompeo opisao kao "sjajan" i na engleskom jeziku na Tviteru naveo da su imali "direktan i transparentan razgovor" o uklanjanju Sudana sa američke liste država koje finansiraju terorizam, o bilateralnim odnosima dve zemlje i o američkoj podršci tranzicionoj vladi u Sudanu, predvođenoj civilima.

#Majk Pompeo