AKTUELNO

Članovi porodice bošnjačke devojke koji su je istukli i obrijali joj glavu u Bezansonu, na istoku Francuske, jer se viđala sa momkom, hrišćaninom srpskog porekla, biće proterani iz te zemlje.

Ta porodica će biti odvedena do granice i nema šta da traži na tlu Francuske, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

-Čim se završi sudska procedura, biće odvedeni do granice jer nemaju šta da traže na nacionalnom tlu - napisao je Darmanen na Tviteru.

Roditelji devojke od 17 godina, njen ujak i ujna u četvrtak su stavljeni pod sudski nadzor čekajući sudjenje u Bezansonu za "nasilje nad maloletnom osobom u prisustvu drugih osoba".

Njih je u ponedeljak privela policija koju je o incidentu obavestio dečko tinejdžerke ; pošto je dobila batine i glava joj obrijana.

Njeni roditelji, čija imena nisu saopštena, došli su iz BiH u Francusku 2017. godine i ne prihvataju da im se ćerka vidja i eventualno uda za dečka koji živi u istoj zgradi u Bezansonu.

Toj porodici iz BiH je u decembru 2019. godine odbijen zahtev za azil i zamoljena je da napusti francusko tlo, saopštile su lokalne vlasti.

Roditelji petoro dece su potom zatražili pomoć za dobrovoljni povratak, ali je procedura obustavljena zbog epidemije korona virusa i zatvaranja granica BiH.

Lokalne vlasti su navele da se napuštanje francuske teritorije ne odnosi na tinejdžerku, koja je sada pod sudskom zaštitom i udaljena od porodice.

Ujak i ujna, koji su u Francusku došli 2016. godine, imaju status izbeglica, koji može da im bude ukinut zbog umešanosti u incident.

Posle bekstva od četiri dana, tinejdžeri su sa roditeljima dečka posetili dom devojke. Tinejdžerka, koja ima prelome rebara i brojne hematome, rekla je da joj je ujak na očev zahtev ošišao dugu kosu i obrijao glavu.

#Francuska

#Porodica

#proterivanje