AKTUELNO

U Kaliforniji i dalje nastavlja da bukti skoro dvadeset požara, podstaknuti visokim temperaturama i udarima groma, prenosi agencija Rojters.

Nadležni organi su potvrdili da je da je u požarima, koji su izbili prošle nedelje, šest osoba izgubilo život, dok je skoro 700 zgrada izgorelo. Svekupuno, požari su zahvatili površinu od oko milion ari zemljišta. U požarima su povređena 43 vatrogasca i civila.

Požari gore u delovima Zalivske oblasti San Franciska, pošumljenom delu u blizini Univerziteta Kalifornije u Santa Kruzu i širokom području između San Franciska i Sakramenta.

Foto: Tanjug AP/Marcio Jose Sanchez

Juče je američki predsednik Donald Tramp požare u Kaliforniji proglasio velikom katastrofom, što omogućava da sredstva iz federalnih fondova budu iskorišćena za pomoć pogođenim pojedincima i firmama. Tramp je ovu odluku doneo uprkos ranijim pretnjama da. Kaliforniji neće biti pružena pomoć radi saniranja posledica požara.

Foto: Tanjug AP/Marcio Jose Sanchez

Skoro 14.000 vatrogasaca angažovano je prilikom gašenja požara, ali je obuzdavanje najvećeg od njih i dalje sa slabim uspehom, zbog čega je država zatražila dodatnu pomoć od drugih država i lokalnih nadležnih organa.

Vatrogasci su uspeli da obuzdaju ovaj požar na njegovoj južnoj granici, ali se očekuje da će vetrovi rasplamsati požar i proširiti ka ga severozapadu.

Nove oluje sa grmljavinom očekuju se kasnije u toku dana, dok je opasnost od izbijanja požara izuzetno velika, saopštili su nadležni organi.

Foto: Tanjug AP/Marcio Jose Sanchez

Obim požara je juče u manjoj meri proširen, nakon što se više nego udvostručio u petak, kada je zabeleženo oko sto udara gromova.

Požari su jedni od najvećih u istoriji države, dok plamen preti da zahvati i male gradove koji su mu na putu. Guverner Kalifornije Gavin Njusom je u petak saopštio da na teritoriji ove države gori 560 požara.

Foto: Tanjug AP/Marcio Jose Sanchez

Naredba o evakuaciji izdata je u brojnim regionima za oko 175.000 građana, pri čemu je mnogim stanovnicima Vakavila dozvoljen povratak u grad. U Santa Kruzu građanima je rečeno da se pripreme za evakuaciju.

#Kalifornija

#Požar